Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uderzenia gorąca i zawroty głowy po wysiłku przy niedomykalności dwupłatkowej zastawki aorty

Gość znaki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Na przełomie września i października po wypiciu kawy doznałem silnego ataku. Wystąpiło silne uderzenie gorąca i zawroty głowy. Od tamtego momentu nie mogę funkcjonować normalnie. Miewam podobne dolegliwości przy stresie, wysiłku fizycznym, czy wypiciu odrobiny alkoholu. Dziś wyszedłem ze szpitala z rozpoznaniem "Niedomykalności zastawki aorty oraz podejrzeniem dwupłatkowej zastawki aorty". Jak wygląda leczenie, oraz czy są leki, które łagodzą objawy tej wady. Będę niezmiernie wdzięczny za konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam i życzę zdrowia!

U mnie zaczęło się podobnie. Miałem silne duszności, które wytrzymałem. Trwały dwa dni. Co do leczenia to raczej leki nie pomagają, ale mimo to pomagają, aby przerost lewej komory nie był za szybki oraz żeby krew uderzająca o łuk aorty wstępującej robiła to z mniejszą mocą. Ja biorę ramipril 5mg i bisocard 5mg. Tak się złożyło i tak już biorę. Pogadaj z kardiologiem!

Hmm u mnie wykryto to jakieś 5 lat temu, wyczaił to lekarz jak chciałem żeby mi podbił kartę zdrowia do gry w piłkę. Rok posiedziałem na dupie i tyle. Szczerze powiedziawszy to nie oszczędzam się, tzn. siłownia, piłka nożna, wszelkie sporty ruchowe. Mam teraz 19 lat. Może bardziej bym się tym przejmował gdybym coś czuł, ale ja nie czuję nic. Bardzo rzadko mi serce zakołacze ot co. :) Pozdrawiam