Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Choroby serca związane z adrenaliną

Gość Alicja

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę do was wszystkich!Czy ktoś spotkał sie z chorobami serca wywołanymi brakiem lub nadmiarem adrenaliny?Mój chłopak jeżdzi na motocyklu.Lekarz powiedział mu że ma takie schorzenie.Gdy długo nie jeździ ma bóle w klatce i nie może oddychać.Jeśli mieliscie z czymś takim doczynienia podzielcie sie wiadomościami.
Mimo że jest to odpowiedź na bardzo stary post - może moja odpowiedż być dla kogoś przydatna. Ja też jeżdżę ostro na motocyklu i na rowerze. Miałem problemy z bólami w klatce i zmianami tętna a także drętwienia rąk, które występowały po jeździe (najczęściej rozpoczynały się 2 dni po jeżdzie i trwały później) a nie w trakcie. Były to objawy nerwicy serca. Dojście do tej diagnozy zajęło mi prawie dwa lata wcześniej były to podejrzenia wielu innych chorób - co dodatkowo wzmaciało stres i pogłębiało efekt. Aktywna jazda na motocklu jest dużym stresem dla organizmu - połączenie tego z nerwicą może dawać zwiększenie objawów właśnie po jeździe. Podobno charakterystyczne dla nerwicy jest właśnie to że objawy ustępują w trakcie obciążenia lub wysiłku.