Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja wymiany zastawki w sercu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!! a która zastawkę mama ma mieć wymienioną ? ja jestem po operacji zastawki mitralnej i wyglądalo to tak : najpierw badania ,później szybki termin operacji ,samej operacji nie pamiętam oczywiście ,bo była narkoza i krążenie pozaustrojowe ,sam zabieg trwał ok 5 godzin tak mi mówili lekarze ,jechałam na blok o 7.30 a wybudziłam się około 16 (od tej pory pamiętam co się dzialo wokół mnie ) zaraz po operacji miałam trzepotanie przedsionków z migotaniem na zmianę ,ale jakoś mnie ustawili i było ok ,ciężko było ale przeżyłam juz 7 lat z wszczepioną zastawką .niestety od roku mam utrwalone migotanie ,ale jakoś żyję ..po operacji trwa rehabilitacja ,w moim przypadku w szpitalu byłam trzy tygodnie ,ale po operacji zastawki aortalnej jest lżej i ludzie wychodzą prędzej ..na pewno jeżeli trzeba ,to należy się zdecydowac na zabieg ,gdyż bez tego może być źle ,w moim przypadku mogło by mnie już nie być wśród żywych ..wszystko zależy od organizmu człowieka ,niektórzy przechodzą lekko a inni znowu z komplikacjami ,ale jeżeli mama ma sznsę na zabieg to niech z niego korzysta ,bo to dla jej zdrowia ważne ...życzę zdrowia mamie i tobie oraz pozdrawiam i napisz jak się sytuacja potoczyła ,czy już jest po zabiegu ,czy może jeszcze czeka ?