Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne mijające bóle serca

Gość Andrzej

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilkunastu lat czuję bóle w okolicach klatki piersiowej.Czasem promieniują do lewego ramienia,czasem do szczęki,czesto czuję jakgdyby przekręcenie się serca.Ostatnio zwłaszcza latem czuję się słabszy ,leniwy..itp. Odczuwam słsbosć w łydkach i nadgarstkach.Słabo sypiam. Wykonałem EKG-kilkakrotnie w różnych przychodniach ,wynik w granicach normy. Echo serca dwukrotnie -wynik dobry.Lekarze nie wiedzą od czego te objawy....? Moze stres ?Jestem wysportowanym 43-letnim mężczyzną.Coraz bardziej brak mi sił na sport.Nie meczę się podczas uprawiania sportu.Prosze o poradę co dalej robić?
Pozdrawiam Cię i dodam ,że od kilku lat a mam prawie 50 przeżywam coś podobnego.Bóle w okolicach serca promieniujące w stronę lewego ramienia towarzyszą mi coraz częściej i tak naprawdę nie kojarzę tego z wysiłkiem fizycznym ,którego mi nie brak. W prawdzie prowadzę bardzo niezdrowy tryb życia (pracuję do późna ,jem w zasadzie tylko wieczorem ,piję dużo kawy i na dodatek wieczorem prawie codziennie piję piwo (średnio 3 butelki),co w moim pojęciu może być rodzajem destabilizacji krążenia .W przeszłości robiłem wiele badań które wskazywały na jakąś postać nerwicy.Jestem człowiekiem raczej mocnym psychicznie ale bardzo wymagającym od siebie i innych,co napewno jest stresogenne.Myślę że to dobry pomysł aby mówić o swoich problemach i porównywać z innymi zwłaszcza dziś, kiedy specjaliści są jakby za żelazną kurtyną .
witam!mam podobny problem,mam 25 lat,3 lata temu stwierdzono u mnie nerwicę, stĄd podobno te bóle.ale również mam lekkie skrzywienie kręgosłupa, więc to równiez ma na to wpływ.bóle sĄ dławiĄce, uciskajĄce,chwilami czuć ulgę.prowadze zdrowy tryb życia,żadnych nałogów,ćwiczyłam regularnie na siłowni, ale lekarz mi tego zabronił,teraz ćwiczę żadziej ale bóle powróciły.pozdrawiam serdecznie (unikajcie stresu!)
Witam! Czy kiedykolwiek miałes robiony test wysiłkowy ?(często spoczynkowe ekg nie daje zmian , nawet w zaawansoanej chorobir wieńcowej), czy masz podwyższone ciśnienie tętnicze, jaki jest twój poziom cholesterolu , czy masz nadwage , czy palisz , czy w Twojej rodzinie były przypadki choroby wieńcowej. Wreszcie w jakich okolicznościach pojawiają się dolegliwości i kiedy mijają? Trochę zarzuciłam pytaniami... Pozdrawiam i proponuje poszukać rozsądnego kardiologa