Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mocny ból serca i zawroty głowy przy niedomykalności zastawki

kinderkowa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć stwierdzono u mnie nieistotna hemodynamicznie niedomykalność zastawki mitralnej, podejrzenie zwyrodnienia śluzakowatego zastawki oraz hyperkineze lewej komory. Bóle serca mam codziennie po kilka razy ale oastatnio myślałam że sie uspokoiło :/ Pewnego dnia poszłam na kawe do koleżanki zanim doszłam do jej domu przestraszyłam się wielkiego psa bez smyczy który wyskoczył mi z krzaków .Po chwili doszłam do domu znajomej piłam sok i tu nagle bardzo mocny ból serca zrobiło mi się dziwnie ,przestraszyłam się. Mój narzeczony kazał mi pooddychać świerzego powietrza przez okno ale kiedy już chciałam sobie siąść na fotel zakręciło mi się w głowie nie byłam pewna czy zemdleje.Mam pytanie czy to normalne przy takiej wadzie?? MOże ktoś coś więcej wie o takich wadach i mógłby sie podzielić swoimi doswiadczeniami. Dodam że jak byłam na badaniu pani doktor nie chciała mi nic powiedzieć tylko na wynikach napisała długopisem znaki zapytania i podziekowała.Zdziwiłam sie ze nie chce mi nic powiedzieć a okazalo się że jako prywatnie poszłam i to tylko badanie było a jeżeli chce się dowiedzieć czegoś więcej to musze umówić wizytę na konsultacje za które trzeba zapłacić kolejne 150 zł .Więc jeszcze z moimi wynikami badań echokardiograficznymi nie byłam na konsultacji.Czy może ktoś wie jakie czekają mnie badania i czy bedę musiala zrezygnować z pracy fizycznej?? Czy to normalne że teraz mam zawroty głowy?? Fajnie by było jakby znalazły się tutaj osoby które cierpia na to samo i moga podzielic się swoimi doświadczeniami. Z Góry Dziękuje i Zycze Wesołych Świąt :)

Witam, Jeżeli stwierdzono nieistotną hemodynamicznie niedomykalność mitralną, to w praktyce trudno jest mówić o wadzie serca, ponieważ jej nie ma. Warto często mierzyć ciśnienie tętnicze i tętno. Opisywane dolegliwości mogły być związane z nieprawidłowym ciśnieniem - zbyt niskim lub zbyt wysokim. Jeżeli tego dnia miała Pani miesiączkę, to również tłumaczy, dlaczego poczuła się Pani słabo? Niezależnie od wszystkiego, zawsze warto powoli zmieniać pozycję ciała i nie wstawać gwałtownie z krzesła, fotela lub łóżka. Również lepiej jest nie stać w jednym miejscu przez dłuższy czas.