Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Silny ból w klatce piersiowej po lewej stronie w sytuacji stresowej

Gość Dorian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam 45 lat. Od 20 lat choruję na nerki co wiąże się m.in. z podwyższonym poziomem cholesterolu i wysokim ciśnieniem krwi. Mam też ponoć lekką arytmię serca z falą zwrotną czy jakoś tak (diagnoza z przed 20 lat) Ciągle biorę sterydy(nerki) i leki obniżające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, te ostatnie nie zawsze regularnie. Przez ponad 20 lat dużo paliłem, od kilku lat wypalam 2 paczki papierosów tygodniowo. Jestem szczupły. Niestety, wczoraj wieczorem miałem dłuższą scysję z 6 małolatami, która zakończyła się krótką wymianą ciosów. Sytuacja bardzo mnie zdenerwowała i po powrocie do domu by się rozładować od razu wskoczyłem na mojego orbitreka (rodzaj rowera treningowego). Mimo, że trenowałem na nim już od kilku lat, załączyłem bieg z dużym oporem no i tak na nim szalałem przez 40min. Puls przewyższał 170/min. Po tym pojawił się ból ( wczoraj w spoczynku ca. 4-5 punktów w skali 10-stopniowej bólu, dzisiaj trochę mniej) z lewej strony klatki piersiowej. Nie jest to ból specjalnie rozwlekły (eh brakuje mi słowa) Centrum znajduje po lewej i poniżej lewego sutka. Ból utrzymuje się od wczoraj. Nasila się podczas ruchu a szczególnie mocno podczas odkasływania itp. Nie mam duszności, potów ani bólu w mostku. Podobne bóle ale słabsze zdarzały mi się już kilku-kilkunastokrotnie(?). W wieku 20kilku lat w związku z chorobą nerek miałem zrobione USG serca i pamiętam że wykonujący ten zabieg powiedział, że mam serce jak u sportowca. Dopiero po jakimś czasie pomyślałem, że może rozchodziło mu się o wielkość serca co przy podwyższonym ciśnieniu mogło znaczyć, że już wtedy chodziło o rozrost mięśnia sercowego. Może to wyglądać na coś poważniejszego? Niestety mam trochę spraw do załatwienia, jutro o 8.00 wizyta robotników ze spółdzielni no i nie lubię chodzić po lekarzach. pozdrawiam