Gość cyferek Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Witam. Jak to naprawdę jest z tymi tabletkami? Ile można ich brać na dzień by nie zaszkodziły? Rozchodzi mi się głównie o Ketonal i Tramal. Lekarze mówią by nie brać tego za dużo bo może dojść do krwawienia z przełyku. A wiadomo,człowiek leżąc w szpitalu dostaje różne środki przeciwbólowe i tych bóli nie odczuwa (w przypadku osób po operacjach). Ale jak tylko wróci do domu to bóle powracają i jedynym,najszybszym wyjściem jest wzięcie tabletki. A może polecacie inne tabletki przeciwbólowe które mniej szkodzą a są skuteczne? Wątek założyłem głównie przez to,że mój tata (po bajpasach) odczuwa bóle stawów,mięśni i klatki.Samo noszenie kamizelki uciskowej aż tak nie niweluje bólów.A zażycie 50mg Ketonalu mu za bardzo nie pomaga,a większych dawek boi się przyjmować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ania05 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Tramal to zabójstwo ,Ketonal to mniejsze zabójstwo .A Apap nie pomaga ?Może w poradni bólu coś by poradzili np.jakieś robione ?Jesli go tak bardzo boli to może morfina albo coś w plastrach ?Trzeba isc i zapytac doktora niech pomyśli i przepisze ..... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość cyferek Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Apap nie pomaga,za słaby.. Do lekarza idzie dopiero w styczniu,więc jeszcze trochę czasu do wizyty... Dziwne dla mnie jest to że lekarz doradził bardziej Tramal niż Ketonal. Mega bóle to nie są,ale bardzo przeszkadzają łamania w stawach,mostku itp. 100mg Ketonalu by pomogło no ale nie ma co się truć i trzeba szukać innych rozwiązań,bardziej *zdrowych*. Cytuj Odnośnik do komentarza
sskomplikowany Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Jak jeden lek to nie drugi , i to nie jest kwestia chciejstwa tylko , tego co specjalista zapisze .Ten pierwszy lek wpływa na krzepliwość to trzeba bardzo uważać , żeby nie łączyć z innym o tym samy anty-krzepliwym działaniu . tato starszy człowiek , właśnie dla tego typu pacjentów te leki są wymyślone , żeby ulżyć chorym przewlekle w cierpieniach ... tramal ... proponuję poltram ta sama substancja czynna ,tańszy krajowy odpowiednik . jest taki lek łączony , niestety nie pamiętam nazwy , 500 mg paracetamolu + 325 mg Tramalu -- skuteczny . Poltram dla starszych polecam ,w wersji retard ... Oczywiście zażywać zgodnie z zaleceniami . Co do innych opcji w zależności od zasobności kieszeni polecam wizytę w klinice leczenia bólu . Tam są specjaliści tylko w tej wąskiej dziedzinie . zdrowia . Cytuj Odnośnik do komentarza
zofia5014 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Skomplikowany Podpowiadam Lek ten ma nazwę Doreta . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
sskomplikowany Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Dziękuję Zofia za podpowiedź , a ja się pomyliłem , dawka tramalu w pojedyńczej tabletce to oczywiście 32,5 mg , en mass ten lek to atrakcyjna opcja dla chorych dla których Apap za słaby , a Tramal za mocny on się plasuje po środku . Pamiętam przyjmowałem go po zabiegu przepukliny i bardzo sobie chwaliłem jako skuteczny . miłego dnia . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość cyferek Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Sskomplikowany, to znaczy że Ketonal wpływa na krzepliwość tak? (bo nie wiem teraz czy odniosłeś się do mojej pierwszej odpowiedzi czy drugiej) Wiem,że tato bierze dziennie jakąś tabletkę przeciw krzepliwości krwi.. Cytuj Odnośnik do komentarza
sskomplikowany Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Moim zdaniem Ketonal wpływa na krzepliwość , ja bym się bał go stosować . jestem na Acenocumarolu (po wymianie zastawki Ao na sztuczną) , więc w moim przypadku wykluczam wszelkie *wynalazki* bez recepty typu : aspiryna, polopiryna ,diklofenak (diclac, dicloberl, diclo-duo, olfen), naproxen (apo-naproxen, naproxen) ibuprofen (ibum , ibuprom ), piroxikam, butapirazol i wiele wiele innych innych . Ja nie mogę brać leków , pochodnych kwasu acetylosalicylowego . Ten zakaz wbiła mi do głowy za pomocą młotka , dobre 10 lat temu moja Pani doktor kardiolog z Anina . :) W konkretnych indywidualnych przypadkach trzeba się dokładnie pytać lekarza i farmaceuty . pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza
zofia5014 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Skomplikowany Jestem dokładna Każda tabletka tramadolu zawiera37,5mg. i 325mg paracetamolu Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ania05 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 37,5 tramalu oczywiście :)Odpowienik to Zaldiar .Połączenie tramalu z paracetamolem jest bardzo skuteczne przeciwbólowo . Cytuj Odnośnik do komentarza
sskomplikowany Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Istotnie tak przepraszam , nie mam w głowie składu co do miligrama wszelkich leków :) . Ten mój był to Zaldiar , ale jest ich całe mnóstwo . pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza
zofia5014 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Skomplikowany NO nie masz za co przepraszać ,bo i nic sie nie stało. Najważniejsze że jak boli to bierzmy pigułki żeby nie bolało . Pozdrawiam i wesołych świąt Cytuj Odnośnik do komentarza
sskomplikowany Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Również pozdrawiam i wesołych świąt , szampańskiego sylwestra , oraz DUŻO ZDROWIA : wszystkim forumowiczom , w nadchodzącym roku 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość epcia Opublikowano 23 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Ja chyba jestem jedną z 10 000. uszkodziłam sobie bark i to poważ nie ból mam już 2 tydzień. W pierwszych dniach podano mi Zaldiar oraz Krtonal. Skutki: po ketonalu zresztą forte czarne upławy, a po zaldiarze: w pierwszej godzinie przechodził ból w drugiej nastąpiły zmiany gwałtowne nastrojów zawroty głowy, obkurcz mięśni ust, odruchy wymiotne, szybki oddech, zimne poty, drgawki, głupie uśmiechy i spowolnienie generalnie. Wzięłam tylko 4 tabletki ale dzięki nim mało do grobu nie trafiłam. Trafiłam do szpitala podano mi kroplówkę i zdaje się że nie lada lekarze się przestraszyli. Potem komentowali że rozdawali to niektórym jak cukierki. i czas zweryfikować to podejście. Ale może jestem wjątkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Eaa Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Po zaldiarze miałam ogromne zawroty głowy, ból głowy, okropną senność, nudności, ból brzucha, w prawdzie pomógł na kręgosłup ale JAKIM KOSZTEM??? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kosmo Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Tramal jest bardzo skutecznym i dobrym lekiem.natomiast ketonal zatrzymuje wodę w organizmie i rozwala żołądek.Mozna wcale nie brać tabletek i niech boli.Przestancie straszyc innych.Kazdy lek trzeba dopasowac do organizmu.Lekarstwo od trucizny różni się dawka a człowiek ma wolna wolę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość agafer Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Dotej pory brałam lek przeciw bolowy ketonal 100 i pomagał mi 100 pprocent teraz od paru dni mam nowy lek Zaldiar37/5mg+paracetamol i nie pomaga a biore bo choruje na RZS . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość tadadim Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 To wszystko co piszecie trochę mija się z prawdą. Zapytajcie kogoś po studiach farmaceutycznych Ludzie wypisują tu bzdury, nie mam czasu tłumaczyć, przeczytałem przez przypadek Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość mac Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Od trzech lat wędruje po moich stawach ta nieuleczalna choroba, i od zawsze ketonal mi pomaga. jak mało boli to 50 wystarcza, jak mocno to funkcjonuję na 200 /na zamienniku-febrofen/ na noc i na dzień. lekarka mi powiedziała, że nie ma sensu brać kilku pięćdziesiątek lepiej wziąć tabletkę o wyższym *nominale* 20 lat temu gdy miałem pierwszy atak /2 letni/ to funkcjonowałem na majamilu. wyniki wszystkie mam w normie, więc lekarka stwierdziła, że ketonal działając przeciwzapalnie jeśli mi pomaga jest ok. efektow ubocznych nie zauważam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość mac Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Do wątku wyżej: łuszczycowe zapalenie stawów Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Adams51 Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Dobrze by loby zasiegnac troche wiedzy. Doreta/Zaldiar jest zdecydowanie mniej szkodliwym lekiem niz ketonal, ibuprom itp itd. a szkodliwym skladnikiem jest paracetamol (czyli Apap), nie wolno leku przedawkowac. Kraza legendy o szkodliwosci tramalu ..... trzeba uwazac jak z kazdym lekiem, ale powtorze lek jest znacznie mniej szkodliwy niz w/w. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość legeartis Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Jako aptekarz potwierdzam to co napisał Adam. Mimo ogólnie przyjętych stwierdzeń, jakoby tramadol (Tramal) był lekiem bardziej szkodliwym, muszę was uświadomić, że to właśnie Niesteroidowe Leki Przeciwzapalne, czyli słynny Ketonal, Dexak, Diclac, a nawet Ibuprofen w wyższych dawkach są lekami bardziej szkodliwymi. Przewlekłe ich stosowanie może doprowadzić do zahamowania działania przeciwzakrzepowego, m.in. kwasu acetylosalicylowego (Polocard, Acard), powoduje często wrzody żołądka oraz nadżerki w przewodzie pokarmowym i wchodzą w reakcje z wieloma innymi lekami. Z kolei tramadol przy długotrwałym stosowaniu może uzależniać, ale mimo wszystko jest to i tak bezpieczniejsza opcja niżeli NLPZ. I co ważniejsze, działa nieco dłużej oraz silniej. Dlatego zamiast powtarzać po kimś, najlepiej poczytać nieco publikacji, chociażby na stronie medycyny praktycznej. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość CpaTracker Opublikowano 18 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 Keka is a time tracking software for Accounting & CPA industry - https://www.pinterest.com/cpatrackingsoftware Key features include Asset Management, Attendance management, Bonus and more. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość CpaTracker Opublikowano 18 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 Keka is a time tracking software for Accounting & CPA industry - https://www.pinterest.com/cpatrackingsoftware Key features include Asset Management, Attendance management, Bonus and more. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi