Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Piotr12

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Mam 19 lat i od 4 lata tanczyłem taniec *Breakdance* jest to taniec w którym dużą role odgrywa sprawnosc fizyczna i kondycja. Rok temu wykryto u mnie wade zastawki,kardiolog powiedział zebym zapomniał juz o tancu,bo serce takiego wysiłku nie wytrzyma,jakos nie moge sie z ta mysla pogodzic. Sa jakies sposoby zebym kiedykolwiek wrocil do tanca? Sztuczna zastawka mogłaby w takiej sytuacji pomóc?

Gość biedna oj biedna

Ania o5 pisalam do ciebie na starym temacie ale chyba nadaremno. wkleje tu co napisałam: byłam dzis u lekarza z tymi zawrotami. przepisala mi dwa leki. Jeden wykupie drugiego już nie bo za duzo skutkow ubocznych,z a duzo niewiadomych wiec go nie będę brała. Poza tym dostałam skierowanie na rtg odcinka szyjnego. Tez nie bardzo chcę iśc ponieważ w tym roku juz miałam 6 razy rtg robione, 2 zdjęcia na piersiowy i 4 na krzyżowo lędźwiowy. Boje się , że to SM:( jestem przerażona. No i dostałam skierowanie do neurologa! pewnie podejrzewa SM

Przestań !!!!Jakie SM ?Zawroty głowy i SM ?Jakbyś miała obniżoną siłę mięśniowa i niedowłady to tak ale nie zawroty głowy .A do neurologa to normalka przecież nie skieruje do dentysty ,od zawrotów jest neurolog i laryngolog .A jakie to leki .Nie widziałam co do mnie pisałas na starym temacie bo temat spadł ....dalej a ja nie śledzę tu od a do z ...Napisz tu jakie leki i bardzo niedobrze że czytasz ulotki i objawy uboczne ma nawet witamina ,bo potem dolegliwości nie przechodza jak sie nie bierze leków i od nowa strach ,lekarze i badania .....

Nie słuchaj tych ludzi i dąż do tego co podpowiada Ci serce. Bla bla bla, ze sztuczną zastawką nie możesz tańczyć. Chyba tańca ekstremalnego nad przepaścią. Co z ludźmi, którzy ukończyli maratony ze sztucznymi zastawkami? Co z mistrzami i mistrzyniami kulturystyki ze sztucznymi zastawkami? Brak mi słów, że ludzie tak mówią nie mając najmniejszego pojęcia, nie będąc lekarzami, nie będąc Tobą i nie kochając tego co ty robisz przez całe życie! Po drugie jak kardiolog tak mówi to zmień go jak najszybciej. Ja miałem już 3 kardiologów. Pierwszy źle stwierdził wadę i wymiary serca, drugi też. Skontaktuj się z dobrym kardiochirurgiem i porozmawiaj o powrocie do tańca i o tym co możesz teraz wykonywać. Gdy zostaniesz zoperowany wrócisz do dawnej rutyny. Nie słuchaj pesymistów i otaczaj się osobami z perspektywami! Wal do mnie jak w dym bracie na gg, albo maila. Pozdrawiam serdecznie billymarks!

Gość biedna oj biedna

Ania 05 polvertic i torecan. Polvertic wykupilam ale w necie nie pisalo o tym by uwazac przy nizszym cisnieniu a tu czytam ulotkę i niestety. Jutro jak mi sie uda do mej doktorki dostac to pojde. A neurolog dopiero w lutym:( SM pomyslalam dlatego, że te zawroty pojawiaja mi sie 3 raz tyle ze teraz nie chcą zniknąć

Biedna oj biedna -widze że byłaś u dr.google ....tak zgadza się tyle że objawy SM pojawiają się rzutami ale każdy rzut to coś innego np.niedowład ręki który się cofa a potem np.drętwienie twarzy które się już nie cofnie a potem np.niedowład nogi i tak dalej ,nie ma takich samych objawów co rzut ....miałam do czynienia z osobami chorymi na SM i albo zaczynałao się nagle albo od potężnego objawu np.powłóczania nogą .Wyzwalaczami chorby sa zazwyczaj jakieś infekcje albo ekstrakcja zęba .Co do leków to którego się boisz ?

Gość biedna oj biedna

Torecanu nie wykupiłam bo ma szereg skutków ubocznych a najbardziej się boje właśnie niepokoju , wzmożonej pracy serca no i obniżenia ciśnienia. ten drugi jednak lek wydaje się być lepszy ale boje się też tego ciśnienia (w wirtualnym opisie leku nie było wzmianki by uważać na tych co maja niższe ciśnienie ale w ulotce leku już tak). W zasadzie teraz już nie wiem jakie mam ciśnienie bo nie mierzyłam od jakichś 3 tygodni ale zazwyczaj miewałam tak ok 100/70 lub czasem tyci mniej i tyci więcej. zaznaczę, że często mi się też podwyższa z racji tego iż często wpadam w panikę z byle jakiego powodu. JA JESTEM TCHÓRZ NR 1 Dodam też, że czasem podczas snu gdy leżę na rękach budzę się ze strasznym odrętwieniem jednej reki lub obu . Mam tez czasem mrowienia nóg gdy np kucam czy klękam w pewnej pozycji. Ręce za dnia czasem tez gdy podeprę głowę. Z tych opisanych przez Ciebie rzeczy nie miałam...na szczęście

A kręgosłup szyjny miałaś badany ?Ja mam kłopoty włsnie z szyjnym i mam zawroty plus drętwienie rąk podczas snu plus mrowienia w nogach bo mam też ucisk w lędzwiowym ......ale mi to wszystko wyszło na rezonansie bo na rtg to nic nie było widać -wszystko było ok a na rezonansie dopiero wyszły kwiatki .Tak więc SM u ciebie moja droga nie wchodzi w grę ....

Gość biedna oj biedna

Nie robiłam rezonansu, miałam kilka zdjęć dolnych odcinkow, procz zwyrodnienia podobno zbyt duzego jak na mój wiek nic nie ma. Szyjnego nie zrobie rtg bo juz jednak za duzo tego naświetlania w tym roku. mam nadzieję, że jak pójdę do neurologa to mi da na to skierowanie. spróbuję od jutra brac ten polvertic. Jestem zapisana do lekarki na wtorek więc zobaczymy co do tego czasu będzie. W zasadzie zawroty bardzo mi nie przeszkadzają bo są właściwie tylko w łóżku no i wtedy gdy patrze w gore i w dol ale nie za każdym razem podczas takiej zmiany pozycji

Gość biedna oj biedna

Ania tak czytam o tym tetraratio i jeśli chodzi o jego działanie przeciwlękowe to z chęcią bym taki wzięła ale tam nie widzę żeby był na zawroty głowy. Dziekuję bardzo za odpowiedź uspokoiło mnie jesli chodzi o SM ale boje sie troche tego meniera bo tez w zasadzie o dawien dawna mam szumy w uszach , czasem jakby mi uszy rozpierało ale ubytku w słuchu chyba nie mam

Tetraratio jest na rozlużnienie mięśni przy bólach mieśni przykręgosłupowych a przy okazji uspokaja i relaksuje dlatego łatwo sie od niego uzaleznić ............powiem ci że jak go się weżmie to nawet 3 wojna światowa nie byłaby w stanie zrobić wrażenia na człowieku ,a jeslki chodzi o szumy uszne to na bank masz zmianę w szyjnym .Ja mam to samo ......możemy sobie podać ręce......

Wiesz co jesli wybierasz się do lekarza to pomierz jeszcze cisnienia i pozapisuj i podstaw mu pod nos ,czasem szumy i zawroty są od niskiego ciśnienia a ty masz bardzo niskie .Ja gdybym miała 100-60 słaniałabym się po ścianach chyba .....Ostatnio wzieła mnie jakaś grypa i miałam 101na 80 to myslałam że umrę ...

Gość biedna oj biedna

Fakt czuje się ospała, ledwo cos robię ale za to mam i tak, że cisnienie strasznie mi się dzwiga od emocji. Kiedys u kardiologa mialam 170/ tu nie pamietam ..... Jesli chodzi więc o odcinek kregoslupa szyjnego to mam sie nastwic na wieczne zawroty? tego bym chyba nie zniosła;(

Jesli już zdiagnozujesz kręgosłup to możesz iść do terapeuty manualnego -ja mam to szczęście że u mnie w mieście jest taki *światowej sławy *który uczył się chyba w Szwecji i teraz prowadzi kursy w całej Polsce -i on mi trochę ponastawiał gnaty ,naprawdę czułam ulgę ale w środku terapii miałm wypadek i byłam połamana więc nie dokończyłam ale i tak uwolnił mnie od bólu na długi czas .Tylko ważne żeby ktoś miał szkoły w tym kierunku a nie jakims szarlatanem był.Zawroty mam raz na jakiś czas i wynikają one z napięcia miesni w szyjnym .Ale ja bym jeszcze temu ciśnieniu się przyjrzała .A badałaś tarczycę ?

Gość biedna oj biedna

Jeśli chodzi o pomiary ciśnienia, pomyślisz pewnie, że jestem głupia ale nic na to nie poradzę, to teraz nie będzie to takie łatwe bo będą emocje niestety które mi podwyższą wartości....taki to już z e mnie dziwny człowiek:(

Dlaczego głupia :)nie raz pisałam że emocję podwyższają ciśnienie wiec wiem o tym bo ja jak mam stres to też miewam wyższe niż normalnie i chyba każdy tak ma .Dlatego trzeba się nastawic na spokój żeby nie fałszować wyników .Uwierz mi ja też przechodziłam różne diagnozy bo codzienny ból pleców i głowy plus inne cuda mnie wykańczały i wszystko zganiałam na nerwy a okazało sie że to nie żadna nerwica tylko zmiany w kręgosłupie ,dlatego zawsze pisze ludziom żeby sie badali a nie wymyslali nerwicę ......

Gość biedna oj biedna

Tak robiłam badania TSH, mieściły się w górnej granicy normy, raz tylko troszkę przekroczyły by potem samoistnie się obniżyć. Ft3 i 4 były ok. Więcej nie poszłam do lekarza bo w zasadzie nie było po co. Dzis przy okazji USG na którym byłam zrobił mi doktor właśnie USG tarczycy (wspomniałam mu o zawrotach bo kładąc się na łóżku niestety zawirowało). Lekarka badając okolice szyjnego naciskała po bokach szyi i z prawej strony mnie bolało, nie wiem czy to coś istotnego ale wydawało mi się ze tak. mam wyrzuty , że marnuję Ci czas.....dla wszystkich chyba powinnaś wystawić rachunek;)

Gość biedna oj biedna

Ale ja niestety od zawsze byłam osoba zestresowana, zawsze się strasznie byle czym stresowałam wiec najbardziej prawdopodobna rzeczą wydawała się być nerwica.. Ja się boje jechać środkami lokomocji (dzis myślałam , że umrę i te skurcze mnie wykończą). Potem to czekanie do lekarza, masakra. Dlatego tez tak strasznie mi ciężko przychodzi chodzenie po lekarzach, przyjmowanie leków... strasznie boje sie rezonansu, leżenia nieruchomo w tej kopule....chyba tam umrę na zawal

Ha ha ha ......uwierz nie wszyscy się cieszą na moją obecność .....ale jak mogę pomóc to pomagam .....tym którzy chcą oczywiście a teraz mma duuuużo czasu bo mam od 2 mies.kompletny remont chałupy łacznie z wyburzaniem i stawianiem ścian i jedyne co mogę robić to jeść bądz siedzieć przed kompem :)Siedzę własnie między wanną a śpiącym psem .a wracając do ciebie bolał kręgosłup jak dotykała czy ok.tarczycy ?Ale tarczyca wyszła ok na usg?

Ja nie twierdzę że nerwy nie rujnują życia ale najpierw trzeba sie obadac żeby się uspokoić .....bo wieczne siedzenie i martwienie prowadzi do ...nerwicy własnie więc koło się zamyka i tak w kółko macieju .Rezonans jest okropny ......to że lezysz w tubie to nic ....najgorszy jest huk .Ale jak nie zrobisz bedziesz mysleć i myśleć i myśleć i nakręcac się jeszcze bardziej i bardziej i czytać w googlach i oczywiście wszystki objawy będą pasowac do najgorszych chorób ..

Gość biedna oj biedna

Nie to wczoraj lekarka dotykała tak bardziej od strony pleców i tam właśnie z prawej strony przy ucisku poczułam ból. USG tarczycy wyszło dobrze. Mało jest ludzi , którzy chcą pomagać bezinteresownie i chwała Ci za to bo dzięki Tobie troszkę się uspokoiłam:) a tamtym co są przeciw to kij w oko:)