Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Narkoza przy arytmii

Gość bakteria

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Od dwóch lat czekam na zabieg pod narkozą, mam mieć go za tydzień. Dziś byłam u lekarza i okazało się, że mam arytmie serca. Nigdy nie miałam takich problemów, czy zabieg może być w tym wypadku wykonany...? Lekarka powiedziała, że konieczne jest badanie krwi, powtórzenie ekg i jeżeli nic się nie wyjaśni to kolejne badania. Jeżeli przez tydzień nie uda się znaleźć przyczyny arytmii to nie mogę mieć wykonanego tego zabiegu??? Kurcze, nie uśmiecha mi się czekać kolejnych dwóch lat na tą operacje :/

Ekg może nic nie wykazać - powinnaś mieć badanie Holtera (24-godz. zapis ekg). Zwykłe ekg trwa kilkadziesiąt sekund i jeśli nie będzie w tym czasie zaburzeń rytmu nic nie wykaże. Dziwne, że lekarz nie kieruje Cię na to badanie. Zapis holterowski wykaże czy są zaburzenia rytmu, jakiego rodzaju i ich ilość. Wtedy można ew. wprowadzić jakieś leki, żeby wyciszyć serce przed zabiegiem.

Powtórzone badanie wykazało u mnie niewielką niemiarowość, badania krwi mam w porządku. Odstawiłam kawe, fajki, mocną herbate. W poniedziałek idę do kardiologa aby wydał oświadczenie, że mogę być poddana narkozie. Martwie się kolejnymi badaniami,właśnie tym holterem m.in, bo...wiem że to głupio zabrzmi ale po prostu nie mam na nie czasu - zabieg jest w czwartek. Myślicie, że na podstawie ekg, badań krwi i np. echa serca kardiolog może ocenić to czy mogę być poddana narkozie? Czy ktoś z Was miał zabieg w narkozie przy arytmii (niewielkiej zaznaczam!) ? Dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Ja cierpiałam na arytmię wiele lat i w tym czasie miałam 2 zabiegi pod narkozą. Przy czym oczywiście w czasie zabiegów arytmia była wyciszona (u mnie arytmia wracała co kilka miesięcy, ale leki ją uspokajały na jakiś czas). Miałam dodatkowe skurcze komorowe i nadkomorowe.