Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca w sytuacji stresowej

Gość Kasiastres

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kasiastres

Witam, jestem w pełni zdrową osobą, w wieku 23 lat. Czasami mam tylko problem ze swoim secem, najczęsciej rano, kiedy mi kołacze (np.po posiłku). Najgorsze jest jednak to, że ze względu na swój zawód jestem dasyc często zmuszona występować publicznie, z czym właśnie wiąże się mój problem. Od wielu lat uczę się panować na stresem, który od zawsze mnie zżerał i mogę powiedzieć, że bardzo mi się to udaje, ponieważ nie stresuję się już mentalnie, psychicznie, dobrze spię w przeddzień występu, jednak kiedy przychodzi czas wejścia na scenę nie mogę zapanować nad swoim sercem. Kołacze ono tak mocno że aż robi mi się słabo, jestem blada, a ręce trzęsą mi się nie ze stresu, ale mam wrażenie, że właśnie od bardzo szybkiego tętna a nie ze strachu przed występowaniem publicznym(nie wspominam już o błędach, które pojawiają się w moment w takim stanie). Nie wiem już w jaki sposób mogłabym sobie pomóc. Wszelkie formy relaksowania, głębokie oddechy, technika aleksandra, a nawet ziołowe tabletki uspokajające pomagają poskromic emocje do momentu wyjścia na scenę, ale wraz z wejściem na scenę pojawia się o dziwo nie strach, tyllko kołatanie serca. Czy jest może jakiś farmakologiczny sposób, aby zapobiec kołataniu tak jednorazowo, na czas występu?

Gość biedna oj biedna

Mam identycznie ale niestety pomimo iz mam 32 lata nie udalo mi sie pokonac stresu. Zreszta jest gorzej z tym niz u ciebie bo ja sie potrafie stresować juz dwie noce przed czyms czego sie boje a boje sie naprawde blahostek

Gość Kasiastres

Mówię sobie zawsze tego typu rzeczy i to skutkuje, bo ja się nie boje psychicznie, ja nawet chcę wystepować! Jednak te emocje są tak duże, że gdy serce zaczyna tak mocno walić, to w moment powoduje to moczki przed oczami, wtedy brak skupienia, błędy itd. Dlatego piszę tutaj, bo nie czuję, żeby był to problem psychiczny. Nie ma takiego leku, aby byl bezpieczny, a jednocześnie jakoś przyhamował na kilka minut to kołatanie?