Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Alkohol po wymianie zastawki aortalnej na biologiczną

MrPink

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich. Czy posiadacie może wiedzę na temat zastawek biologicznych nowej generacji. Być może jest jakaś innowacja, której nie ma jeszcze u nas w Polsce.

Poza tym będę wdzięczny za opinie na temat Anina oraz prof Widenki ze szpitala w Rzeszowie, ponieważ przede mną perspektywa naprawy zastawki aortalnej i waham się co do miejsca zabiegu.

W dniu 20.08.2022 o 09:54, Gość Bartek napisał:

Witam Wszystkich. Czy posiadacie może wiedzę na temat zastawek biologicznych nowej generacji. Być może jest jakaś innowacja, której nie ma jeszcze u nas w Polsce.

Poza tym będę wdzięczny za opinie na temat Anina oraz prof Widenki ze szpitala w Rzeszowie, ponieważ przede mną perspektywa naprawy zastawki aortalnej i waham się co do miejsca zabiegu.

Zastawka aortalna INSPIRIS RESILIA™ - słyszałem, że w Rzeszowie to wstawiają. Znam przypadek pacjenta 44 l u którego ją zastosowali. O rzeszowskim ośrodku słyszałem same dobre historie więc sam jestem ciekawy jaką zastawkę Ci zaproponują. 

Maciejo18, przykro mi, że plastyka się nie udała. Od razu wiedziałeś, że będzie potrzebna re-operacja ?

Wiadomo dlaczego się nie udało?

Jest to bardzo trudna decyzja więc nie będę Cię przekonywał tylko podzielę się tym co sam zebrałem. Ograniczeniem zastawki mechanicznej jest konieczność stosowania leków przeciwkrzepliwych i regularnego badania się czy to w domu czy w laboratorium (na początku pewnie co tydzień) + cykanie takie jak zegarek ale jak dobrze pójdzie to biegać będziesz mógł normalnie jak zdrowy. W moim przypadku w wieku 36 lat kardiochirurg był zdecydowanie przeciwny wstawianiu zastawki biologicznej. Główną argumentacją było to, że nie mam wskazań życiowych (ciąża / praca zawodowa) i nie chcę kolejnej skomplikowanej operacji. 
Może Ci to pomoże to wrzuć sobie w instagrama andrepatris lub iron_heart_bodybuilder obaj mają zastawki mechaniczne, a życiowo cisną jak bez ograniczeń. Takich przypadków jest więcej.

Moim zdaniem kardiochirurg powinien odpowiedzialnie Ci doradzić co jest dla Ciebie najlepsze..., jaki ma na Ciebie plan ile przewidują, że zastawka wytrzyma w Twoim wieku..., jak będzie wyglądała 3 operacja oraz jakie będzie jej ryzyko no i co potem ?

Jeśli potrzebujesz konsultacji to mogę udostępnić Ci kontakt do bardzo dobrego kardiochirurga.