Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Palenie marihuany przy przeroście lewej komory serca

Gość bolsik

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. zaczne od tego że mam 16 lat 179cm wzrostu ważę 62Kg Zacząłem przygode z siłownią 2 miesiące temu planik wszystko załatwione, odpowiednie odrzywianko itd.. tydzień temu dokładnie w środę robiłem sobie 3 ćwiczonka na plecy (dokładnie to Podciąganie na drążku 3 serie do załamanie mięśniowego Podciąganie ciężaru na maszynie 12,10,8 Ściąganie linki wyciągu w siadzie do brzucha 12,10,8) Później podszedłem do bicepsa Uginanie ramion ze sztangą podchwytem 12,10,8 Kolega miał nałożone jak się nie mylę 40kg zapytałem czy mogę zdjąć on z uśmiechem na twarzy powiedział żebym nie ściagał tylko tym poćqwiczył więć chwyciłem 12 powtórzeń odstawiłem chwilka odpoczynku rozmawiam z kolegą a tu w pewnym momencie uderzyło mnie nagłe zasłabnięcie (dodam że przed treningiem piłem kawe) usiadłem na ławeczce ciągle było mi słabo w pewnym momencie ległem sobie nogi mi dali do góry do tego niektórzy pocieszali że tak czasem bywa, ale mi ciągle było słabo gdy siadałem czułem dziwny nacisk na głowę, więc wolałem leżeć i czekałem aż mi przejdzie leżałem jakieś 15min mi nie przeszło więc zadzwonili po pogotowie, w szpitalu siedziałem tydzień miałem holter na ciśnienie oraz na prace serca 24/7 co to ich wyników to były dobre, ostatnie badanie u kardiologa a na następny dzień dowiedziałem się że mam przerośniętą lewą komore serca, spytałem jak dużo to pani doktor nie chciała powiedzieć powiedziała tylko że narazie nie mogę chodzić na siłownię (rower, biegi mam wskazane) mam przerośniętą komore lekko a tłumaczyła mi do tego tak że jednemu w trakcie rozowu urośnie pierwsze stopa później noga więc zrozumiałem że po czasie się to unormuje, dodam że gdy ćwiczyłem co weekend paliłem marihuane leżałem przed TV i dużo jadłem aby przybrać na masie i mały relax dla mięśni w trakcie treninku w tygodniu nic nie paliłem, teraz pytanie czy dalsze palenie marihuany może pogarszać mój stan sercowy? Proszę o nie tylko negatywne posty ale i pozytywne bo lubie palic to druga rzecz jaka lubialem po silowni.

Na pewno nie ma dobrego wpływu na serce chociaż są zwolennicy teorii że nie szkodzi ,ale to tak jak ze smalecm też nie szkodzi jak jesz tylko że za 20 lat ma się zawał z powodu odkładającego się cholesterolu ,Tak więc smalec nie szkodzi ale efekty jego jedzenia juz tak .I to samo z marysią .Powinieneś odpuścić sobie i siłownię i marychę .Ale to tylko moje zdanie .

Siłownie sobie odstawiłem i uprawiam sport z wysiłkiem *umiarkowanym* Co do maryhy to dosypuje *kłącza tataraku* można kupić w każdym sklepie zielarskim, to neutralizuje negatywne działanie marihuany oraz tytoniu, efekt jest taki że serce nie bije mocno z początku. A później zwalnia. Gdy jeszcze nie dodawałem kłącza właśnie i sprawdzałem sobie cisnienie odrazu po zapeleniu marysi wynosiło ono jakies 140z czyms na 70zczyms a puls niewiem cos w okolicach 70-80

A ja po ogórkach zawsze mam rozwolnienie.Co mam robić?,, Proszę nie tylko o negatywne posty**,bo lubię ogórki i będę je jeść ,choć mi szkodzą.Codziennie zjadam całego ogóra,dosypuje do niego koperku,aby złagodzić jego działanie.Ale ogórki dalej będę jeść ,bo ogórki to to,co lubie najbardziej oprócz seksu.hehe.

Bolsik nie możesz porównywać ćwiczeń na siłowni do zapalenia marychy ..Ćwiczenia to ćwiczenia a marycha to marycha .Jedno i drugie podnosi cisnienie .I jednym i drugim możesz sobie ku ku zrobić .Jeśli lekarz wykluczył siłownię to wie co mówi .Podejrzewam że o mańce nie wie więc się nie wypowiadał :)Tak więc wnioski musisz wyciągnąć sam .

444 zdecyduj się albo sex albo ogórki :) Wiem że takie posty podnoszą niektórym ciśnienie ale jeśli młody człowiek pyta i nie owija w bawełnę to można mu odpowiedzieć .Od potępiania mamy w kraju rzeszę księży .Zostawmy im to zadanie .Pozdrawiam .

.. od potępiania mamy księży -dobre!! .Oj ania ania i tak pisze pilegniarka??? Czyli idąc twoim tokiem myslenia tylko kosciół gani narkomanów a lekarze i cała słuzba zdrowia na czele z tobą nie widzi nic złego w używkach typu marycha/ itp .Ty to jesteś.. jak cos napiszesz to ..........:)))

A gdzie ja gościu numer 3 -kimkolwiek jesteś-napisałam że służba zdrowia jest za narkomanami bo nie przypominam sobie ???Podchodzę do tego bez emocji po prostu.Nie namawiam ,nie potępiam ,odpowiadam na zadane pytanie człowiekowi który pyta .Każdy ma wybór i może robić co chce w życiu .Jeden pali drugi pije a trzeci je golonkę .A że zdarzy mi się skomentować coś nie po niektórych myśli to już taka moja zodiakalna przypadłość .Pielęgniarką jestem w pracy ,tutaj jestem anią05 .Gdybym miała komentować wpisy które na tym forum wydają mi się niesłuszne musiałabym siedzieć tu z 10 godzin na dobę :)

Jako przedst. służby zdrowia /przyznałas sie do tego oficjalnie na forum/ należałoby wyjaśnic młodemu człowiekowi jakie ogromne spustoszenie robi palenie marihuany w organiżmie .Chyba kompetentna osoba w tym temacie nie ma problemów ze znalezieniem odp. art do przeczytania . :)) Jako 16 latek masz już problemy z sercem-- weź to pod uwagę---- sięgając po następna porcję marihuany. A co twoi rodzice na to???

Właśnie nie mogłem znaleść tematów, gdzie ktoś pali i ma lekko powiekszona lewa komore serca, nie chce siebie wprowadzac błąd ale serce bije mi wolniej a cisnienie mam niskie, a na silce mam 140-80, na siłke już nie chodze tak jak napisałem, pytam tylko czy stan będzie sie pogarszał... prosze o odpowiedzi tylko ludzi którzy palili... bo jak czytam te niektóre bełkoty to mi się rzygać chcę, bo ludzie co mało wiedzą pisza głupoty bo są na przekór paleniu, nie wiesz nie pisz, nie chce mi sie dalej ciągnąć odpowiedzi, więc czekam nadal.

Widze ze niezle klepy kolesie sobie wkrecali na bani... Oni poprostu nie rozumieją że to co pomyślisz do tego dojdą emocje zacznie się to dziać... najlepiej z kimś być śmiać się z nimi zjeść jakąś czekolade, a nie lapac sie za klate sprawdzać czy jeszcze bije, puls za duży po chwili zacznie tobą wykręcać z tych myśli nerwów i przeżytych 5x mocniej emocji... czytałem też że jest to udowodnione naukowo że nie może Ci sie nic stać w trakcie palenia.. zawał ani nic.

Niezależnie od szkodliwego wpływu na psychikę, palenie marihuany wpływa negatywnie na zdrowie fizyczne i to bezpośrednio po wypaleniu narkotyku - ostrzegają naukowcy z USA na łamach pisma *Molecular Psychiatry*. Tetrahydrokannabinol (THC) to jeden z naturalnych kannabinoidów, składnik aktywny marihuany. Kannabinoidy mają w naszym organizmie własne receptory i mogą odgrywać w nim różne funkcje. W swoich najnowszych badaniach naukowcy z National Institute on Drug Abuse w Baltimore wykazali, że bezpośrednia stymulacja receptorów kannabinoidowych w wątrobie bardzo niekorzystnie wpływa na składniki krwi, a długotrwałe stosowanie kannabinoidów może doprowadzić do ZAWAŁU , PSYCHOZ oraz NADCIŚNIENIA . Marihuana jest najczęściej stosowanym nielegalnym narkotykiem na świecie. Szacuje się, że w USA około 4,3 proc. młodych ludzi dorosłych pali marihuanę codziennie. Niestety przekonanie, że jest to *bezpieczny* narkotyk jest błędne. Jean Lud Cadet wraz z zespołem wykazali, że palenie marihuany powoduje zwiększenie poziomu apolipoproteiny apoC-III we krwi. Efekt ten jest natychmiastowy do zwiększenia poziomu apoC dochodzi od razu jak wdychane substancje dotrą do wątroby. Zazwyczaj białko apoC-III reguluje degradację niektórych kwasów tłuszczowych, pod wpływem obecnego w marihuanie THC dochodzi do zbyt dużej stymulacji receptorów kannabinoidowych w wątrobie i nadprodukcji apoC-III. Skutkiem tak dużej syntezy apoC-III jest obniżenie wydajności degradacji kwasów tłuszczowych. Zbyt wysoki poziom kwasów tłuszczowych we krwi skutkuje rozwinięciem chorób serca, zmniejszeniem przepływu krwi w mózgu. Autorzy pracy podkreślają, że długoterminowe skutki palenia marihuany dotychczas postrzegano jako zmiany metaboliczne i fizjologiczne. Ich najnowsze odkrycie dowiodło, że stymulacja receptorów kannabinoidowych przez THC zaburza parametry biochemiczne krwi.

Czyli mam rozumieć że lewa komora powiększyła się przez palenie marihuany? bzdury! nawet jeśli to dlaczego ludzie co chodzą na siłke przynajmniej moi koledzy też mają tą wade a nie palą ? każdy ma skłonności do chorób serca.. Odstawiłem wszystkie energetyczne napoje, mój ulubiony sport, alkohol,papierosy, kawe! do tego mam sobie odmawiać zapalenia? boże wszystko co sie dotkne zacznie mi szkodzić w dużych ilościach... do tego pisałem że dodaje *kłącza tataraku*a poczytaj sobie troche o tym legalnym specyfiku... i co sie dzieje gdy zostanie połączona z marihuana, czemu nie ma zarejestrowanego zgonu zawału przez marihuane? czemu nie ma żadnego zgonu? dlaczego ludzie są tak nastawieni? bo stare PRL*owskie stare babki siedzące przy oknach naczytały się bzdur i rozpowszechniają te bzdury a zacznijcie czytać, oglądać materiały jak marihuana pomaga w krążeniu i innych problemach spróbujcie wkońcu bo próbować trzeba, *wszystko można, ale nie wszystko jest dobre* Te słowa które przesłał nam Bóg można na rózne sposoby zrozumieć, jak to zrozumiecie to już wasz problem. Do tego niewiadomo na czym robili te badania... pewnie na małpach i dawali im tak duże dawki że wszystko zaczeło wysiadać. Pewnie palenie na moje schorzenie mi pierdoli troche serce ale tak samo jak zaczne biegać na WF*ie... odrazu po zapaleniu sprawdzam sobie ciśnienie puls aby kontrolować siebie, cisnienie nie wyszlo mi poza norme 140.. jedynie puls czasem przekroczy 100 ale nie przekroczy 110. Nie chce już żadnych artykułów bo przeczytałem ich już miliony... nie mogę tylko znaleść kogoś kto ma to schorzenie pali marihuane i wypowiada się na forum.. Chciałbym odpowiedź od kardiologa który ma pojęcie o marihuanie,nie koniecznie tylko to złe. Powtórzę się nie paliłeś nie wypowiadaj się!

Dam sobie rękę uciąć że w przyszłości 30-40lat, ludzie będą palić tak jak w Holandi dodzie do legalizacji i nagle to się stanie ludzie dostaną świeże informacje, co maryha psuje a w czym pomaga, a stara plotka o tym że marihuana jest postrzegana tak samo jak amfetamina czyli *narkotyki* nie będzie już tak postrzegana jak przez te czasy.

Ale bolsik czego ty się tak denerwujesz ?Chciałes odpowiedzi ale nie sądze żeby tu wypowiedziała się osoba która pali i ma przerost komory .Takie przerosty na pewno są u osób ćwiczących na siłowni i u zupełnie nie ćwiczących ludzi .Wiem -przynajmniej ja -:)że pochodne marihuany są lekami na stwardnienie rozsiane(rozlużniają mięśnie ) ,bóle nowotworowe i tysiące innych chorób i wiąże się bardzo duże nadzieje w tych substancjach (ponad to nie uzależnia ).Dlatego dązy się do legalizacji jednak tak jak kazda substancja pomaga na jedno szkodzi na drugie .Nawet 1 tabletka Aspiryny może spowodować zgon z powodu krwotoku bądz wstrząsu alergicznego dlatego trzeba uważać .Leki przeciwdepresyjne tez mogą powodować zgon a jakoś nikt na tym forum nie podnosi z tego powodu larum ,wręcz przeciwnie -ku mojemu zdumieniu .Nawet zbyt duża dawka magnezu może spowodować zatrzymanie serca .Picie wszystkich cudów typu red bull też nie służy sercu bo podnosi ciśnienie niebotycznie i to własnie skutkuje problemami z sercem .Powodów przerostu lewej komory jest wiele ale skoro już ją masz przerośniętą to powinieneś tym bardziej uważać .I dodam dla jasności ja nikogo nie namawiam do palenia bo zaraz posypią się gromy i pierony .

Denerwuje się czytając te posty a 0 w nich odpowiedzi na moje pytania. ania05, Dzięki za odpowiedź! nareszcie coś z sensem. Za 6 miesięcy zgłoszę się do kardiologa prywatnego, do tego czasu będę palił bo lubie palić tak jak inni lubią pić kawę, więc pewnie zdania nie zmienię, po badaniach wszystko się okaże czy serce dochodzi do zdrowia, czy wręcz jest gorzej i komora jest w gorszym stanie. ps. Mam nadzieje że do tego czasu nie zastanie mnie zawał.

Ja uważam tak : najlepiej nie palić i nie pić , tak jak ja ***. Marihuanę leczniczą , w/g mnie jeśli już musisz możesz stosować , występuje w UE pod różnymi nazwami w aptekach . W UE czyli nie u nas bo Polska to dziki kraj . Bez narażenia się na karę śmierci najbliżej do dostania w Czechach Spośród wszystkich narkotyków konopie indyjskie budziły i budzą największe spory między ich przeciwnikami a obrońcami. Najsensowniejszym argumentem tych pierwszych jest to ,że marihuana prowadzi do sięgnięcia po mocniejsze środki >amfetamina>kokaina > heroina >śmierć .Obrońcy na to ,że przecież identycznie jest z legalnym alkoholem piwo>wino>wódka>spirytus salicylowy>denaturat>śmierć . Ja sądzę ,że prawda leży pośrodku , ten kto ma predyspozycje genetyczno - środowiskowe jak ma się zaćpać to się zaćpa , ten kto ma się zapić zapije się . moja sympatia w stosunku 60%/40% jest po stronie amatorów marihuany z racji niesprawiedliwej i krzywdzącej *gęby* jaką w naszym kraju doklejono tej używce . *** autor postu w młodości palił , lecz się nie zaciągał ;)))