Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dwupłatkowa zastawka aortalna z poszerzeniem aorty wstępującej

iwi40

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mój syn ma 17 lat i wadę aortalną pod postacią dwupłatkowej zastawki aortalnej z poszerzeniem aorty wstępującej.Aorta wstpująca w opuszce 3.1cm, w STJ 02,5 poszerzona pozaopuszkowo do 4.3cm.Dla mnie to czarna magia.Czy to sie kwalifikuje do operacji? Proszę o radę. Gdzie najlepiej i jak to zalatwic?Mieszkam w okolicach Szczecina, czy w takiej sytuacji mogę umówić się na wizytę w Aninie i czy długo się czeka na wizytę?

Gość Ewa30zToF

Iwi40: Na pewno warto się do Anina zgłosić, bo tam mają duże doświadczenie w operacji osób z wrodozonymi wadami serca, a także w operowaniu tętniaków. To jeden z najlepszych ośrodków w kraju, godny polecenia. Ja miekszam w tym samym województwie, co Wy, a pacjentką Anina jestem od wielu lat. Moja aorta jest dużo szersza (opuszka 4, 7 cm, , a wstępująca- 5,4-5,8 cm), mimo to nie mam kwalifikkacji do operacji (przeszłam już 3 i każda kolejna jest dużo bardziej ryzykowna).

Gość Ewa30zToF

NIe, iwi, nie słyszałam. Nigdy sie nie leczyłam w Szczecinie. Byłam przez 15 lat pacjentką Akademii Medycznej w Gdańsku. Wiem, że w Szczcinie sa wykonywane by-pasyy, a z korekcji wad serca- wymiany zastawek 9kilka lat temu była tam operowany kuzyn mego ojca, ktory tez miał wadę wrodzoną). Zapraszam Ciebie i Twojego syna na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie Ty poznasz rodziców dzieci z różnymi wadami serca, a syn- innych dorosłych :-)