Skocz do zawartości
kardiolo.pl

iwa16

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie! W zeszłym tygodniu córcia lezała w szpitalu , po zrobieniu echo serduszka u naszej 3-,5 miesięcznej córeczki kardiolog wykrył nieprawidłowości! Wynik ekg echo seca: Prawidłowe położenie serca . Zgodne powiązania naczyniowo- sercowe .Ubytek ok.8mm w przegrodzie międzyprzedsionkowej z przeciekiem l-p w części środkowej . Nie zarejestrowano przecieku na poziomie przegrody międzykomorowej ani wielkich naczyń . Prawidłowy przepływ przez zastawki a-v. Niedomykalność zastawki trójdzielnej I st-V max fali zwrotnej do RA 2m/s, niedomykalnosc zastawki płucnej I st. Powiększony prawy przedsionek i prawa komora. Wymiary i funkcje skurczowe oraz rozkurczowe lewej komory w normie: LW=18,7MM, sf=47 PROCENT. Zastawka aortalna 3-płatkowa, prawidłowa. Przepływ w MPA1,56 m/s, prawidłowy. łuk aortalny lewostronny, prawidłowy. Fizjologiczna ilość płynu w worku osierdziowym. Pani Kardiolog powiedziała jedynie iż córka ma wadę serduszka ASD II nic nie wyjaśniając co trzeba dalej robić , czy trzeba czekać czy potrzebna będzie operacja ? Proszę o info czy zawsze tego typu wady serca są operowane !!! Dodam jeszcze iż córeczka od urodzenia mało przybiera na wadze, nie upomina się oraz meczy się przy jedzeniu jak również już dwa razy miała zapalenie płuc( nie była przyziębiona, nie miała kaszlu ani kataru).!!!! Jak byliśmy z córcia w szpitalu zrobili komplekosowe badania córci poza zapaleniem płuc i wadą serduszka badania ok lekarz prowadzący stwierdził iż przyczyna słabego przybierania na wadze i zapalenia płuc to ta wada serduszka córci. Natomiast kardiolog oznajmił iż waga i zapalenie płuc nie mają z z wadą serduszka nic wspólnego! Kto ma rację??? Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam:-)

Ale kardiolog nie skierował was nigdzie dalej do poradni ?Prawdopodobnie dzidzia męczy się przy jedzeniu z racji na wadę a zapalenia płuc były tzw,radiologiczne czyli bez objawów tylko teraz pytanie czy zachłystowe czy z powodu złej pracy serca z powodu gromadzącego się płynu w płucach .Niestety nie wiem czy ta wada jest operacyjna .

Niestety nigdzie nas nie skierował a my z mężem się strasznie denerwujemy bo to nasze pierwsze dziecko i diagnoza że córcia ma wadę serduszka to był dla nas szok! Pozatym widzę że i lekarze odbijają piłeczkę od siebie , to w takim razie kogo mamy się słuchać??? Jeśli ktoś z was miał podobne problemy z waszymi dzidziami proszę o inf...

Witajcie serdecznie. Mam 38 lat i też wadę serca ASD1i przy tym wadę zastawki mitralnej.Jako dziecko i młoda osoba w ogóle nie czułam że mam coś z sercem.Urodziłam czworo dzieci i nigdy nikt nie podejrzewał że choruję na serce,dopiero po innym urazie zaczęły się dziać ze mną różne dziwne rzeczy.Moją wadę wykryto w wieku 33 lat.Znam osoby po 40 a nawet po 50 roku życia u których znajdują te wady.Macie szczęście że u Waszej córci wykryli tak szybko.Jeśli chcecie dowiedzieć się coś więcej to na pewno odpowiem na pytania.Zapraszam Was również na www.sercedziecka.org.pl tam poznacie rodziców dzieci chorych na serduszko.

Iwa16: Na pewno trzeba skonsultować dziecko w innym ośrodku kardiologii dziecięcej. Takie ubytki zamyka się operacyjnie lub przezskórnie, jeśli są warunki anatomiczne, odpwiednia waga itp. Polecam ośrodki kardiologiczne i kardiochirurgiczne w Zabrzu, Krakowie, Łodzi, Warszawie. Ja sama mam inną wade, złożoną, cięzką, jestem po 3 operacjach i wiem, ze nieskorygowana wada powoduje takie problemy, jakie ma Twoja dziecko, czyli szybkie męczenie się, także przy jedzeniu (karm ją wolniej, dłużej, niech ma czas na odpoczynek w trakcie jedzenia) i infekcje górncyh dróg oddechowych. Na szczęscie dzisiaj operuje się nawet najmłodsze dzieci, jeśli jest taka koniecznośc. Nie zamartwiaj się na zapas, ale szukaj innych lekarzy.

Jeśli chodzi o wszelkie wady, to polecam CZD w Warszawie. Moje dziecko miało zdiagnozowane ASD II w 4 miesiącu zycia, trochę czekaliśmy bo lekarze twierdzili, że do 1 roku może się zamknie. niestety się nie zamkneło. echo w premedykacji okresliło ubytek aż na 8 mm, wiec wzięli małą na cito na próbę zamknięcia amplazem. podczas zabiegu okazało się, że ma aż 3 ubytki obok siebie, a nie jeden; ale na szczęście udało się zamknąć, bez koniecznosci operacji.

Niekiedy na operację czeka się dłużej, tzn moja córka ma powiększające się ASD II - wykryte w wieku niespełna 4m-cy, wtedy średnica 6mm, a w 7m-cu już około 1cm, a nadal jest postawa wyczekująca. W związku z powiększającym się, dużym ubytkiem, przepływ jest już istotny hemodynamicznie. Kolejna kontrola za tydzień (prawie 12m-cy życia dziecka) i wtedy podjęte zostaną decyzje. Córka przybiera na wadze, choć nie jakoś ogromnie, ale proporcjonalnie. Jest drobnym dzieckiem, ale rozwija się dobrze, jest aktywna i radosna. Mam świadomość, że pewnie nic dziecka nie uratuje przed zabiegiem, ale liczę na cud, że ubytek się skurczył, bo się zwyczajnie boję:((.