Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powiększanie się serca przy wadzie zastawki mitralnej i trójdzielnej

Gość winnn

Rekomendowane odpowiedzi

Moja mama ma wadę zastawki mitralnej i tójdzielnej ,boi się zabiegu ,bo jak mówi czuje że nie przeżyje. Ma dodatkowo astmę i parę innych schorzeń .Jestem przerażona bo serce się powiększa od tej wady , każda infekcja jest dla niej niebezpieczna, boję się ją namawiac,bo bym sobie tego nie wybaczyła,gdyby się coś stało.Była na konsultacji w Zabrzu,oni ją namawiają ...Czy ktoś miał podobny przypadek co radzicie ?

Jeśli lekarze w Zabrzu ją namawiają, to znaczy, że mimo innych problemów zdrowotnych chcą mame zoperować. I bardzo dobrze! Chodzi pprzecież o to, by człowiek po niej poczuł się lepiej, wrócił do normalnego życia. Ja mam 30 lat i za sobą 3 operacje serca. Bez nich bym nie przeżyła. Ośrodek w Zabrzu ma światową renomę, bardzo dobrych kardiuochirurgów. Nie ma co się za długo zastanawiać.

Witaj.Nie dziwię się że macie dylemat.Ja też mam wadę zastawki mitralnej oraz parę innych schorzeń.Jak do tej pory nie poddałam się operacji bo też się boję.Mam 38 lat.Żeby było śmieszniej to jestem z Zabrza i od niedawna pracuję na wok-u.Powiem Ci że co raz gorzej się czuję ale puki funkcjonuję,chcę operacje oddalić jak najdłużej się da.Pozdrawiam i życzę zdrówka mamie.

Dziękuję za wsparcie,ja sama nie wiem czy mamę namawiać,kiedyś byłam u profesora Zębali z mamą ,był człowiekiem rzeczowym i przemiłym ,dał nam trochę czasu,ale teraz kiedy jest progresja wady pojechałam do Zabrza,przyjł nas młody lekarz ,bo do podobno Profesor konsultuje tylko przeszczepy serca.Ten młody kardiolog w poradni kardiochirurgicznej mamę tak przestraszył,że płakała całą powrotną drogę.Wiem że oni są rzeczowi ,ale mama jest bardzo wrazliwa,schorowana...chciałabym jeszcze się skonsultowac z kimś kto spokojnie porozmawia,wesprze,może przekona mamę ,bo teraz znów jestem w punkcie wyjscia.