Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Rafał

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od trzech miesięcy regularnie biegam (około 20-25 km tygodniowo). W tym czasie spadło mi tętno spoczynkowe z 65-70 na 45-50. Czy to może być niepokojące? Ostatnio obserwowałem pracę swojego serca pulsometrem nie tylko w czasie wysiłku. Kiedy siedziałem miałem tętno 50, po wstaniu ok. 65, a przy chodzeniu (bardzo wolnym tempem) 80. Czy to możliwe że serce reaguje tak dużymi zmianami tętna?
U mine sytuacja przedstawia sie podobnie. Zawsze bylem dosyc aktywny fizycznie ale od kiedy zaczalem dzien w dzien grac w koszykowke po kilka godzin, tetno spoczynkowe utrzymuje mi sie na poziomie 45, a czasem mierze sobie nawet ponizej 40. kiedy chodze, czy nawet o czyms intensywnie mysle (!) wzrasta powyzej 50, w trakcie wysilku utrzymuje sie w ogolnie przyjetych normach.
witaj chciałam Ci powiedziec ze wiele na temat wahan tetna czytałam Opisany przez Ciebie problem nie jest wcale problemem, poniewaz to naturalna obrona serca przed intensywnym wysiłkiem. Każdy człowiek uprawiający sport ma nizsze tętno spoczynkowe ok 40/min.Serce odpoczywa po wysiłku. Czasem zbyt niski puls jest przejawem przetrenowania, ale nie rezygnuj ze sportu. Pozdrowienia Basia
Witaj ja mam podobnie czuje sie jak by serce mialo mi wybuchnac jak leze w lózku to tetno raz mam 32 a mam 14lat i to jest dla mnie za niskie a za 10 minut nie moge nawet czasami oddychac i musze wstac a tetno juz mam okolo87 na minute nie uprawiam zadnego sportu i mam astmę sercową. Prosze o pilne odpowiedzi ps.mialam robione echo serca i lekarz skierowal mnie 2 lata temu na leczenie puzniej uznał ze wszystko jest w porzadku co mam robic? proszę o odpowiedz z góry dziekuje.