Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bajpas i praca

Gość Rafal

Rekomendowane odpowiedzi

A stres pani Izabelo? Praca to stres, który jest równie niebezpieczny jak nadmierny wysiłek fizyczny. jestem po opracji by- passów i wiem ,że tę chrobę spowodował stres, bo wyniki badań krwi w kierunku choresterolów miałam w normie. Więc z tą pracą nie jest to takie oczywiste. To jest teoria, którą głoszą lekarze.
Gość Kamila Kurp
Pani Izabelo, nie wiem czy dobrze trafiam ale szukam wszedzie odopowiedzi na nurtujace mnie pytanie. Prosze o odpowiedz na ponizsze pytanie. Z GÓRY serdecznie dziekuje. Czy i jak mozna przerwac kuracje Clopidogrelem (Zylltem),- czy od *reki* czy w inny sposob, czy moze przyjmowac inny lek przeciwplytkowy ? Od marca 2006 roku po pierwszym zabiegu PCI przyjmuje klopidogrel (najpierw PLAVIX, Areplex a ostatnio ZYLLT). Lekarz przy wypisie (mialam drugi zabieg) zalecil przyjmowanie Clopidogrelum przez okres 6-9 miesiecy,oraz dalsze leczenie ambulatoryjne. Ale nic wiecej nie powiedzial na temat odstawienia lekow,mija wlasnie 10 miesiac brania Clopidogrelu.Bedac u *kardiologa* w miejscu zamieszkania otrzymalam info, ze mam zastosowac sie do polecen i zaprzestac przyjmowania Zylltu , pozostale leki brac tak jak przepisano w Gdansku.(biore jeszcze Betaloc`ZOK 50, Torvacard 20 i Polocard 150 mg) i zglosic sie do niego dopiero w pazdzierniku. Dzwoniac do Gdanska nie otrzymuje odpowiedzi bo tam strajkuja, Jestem tym wszystkim troche zszokowana. Prosze podpowiedziec co mam robic, jeszcze raz z gory dziekuje.
Gość Paweł Pawłowski
Bay-pasy to wspaniała rzecz. Z jednej strony poprawiają zdrowie niejednokrotnie ratują życie, ale jest i druga ciemniejsza strona tego zabiegu. Niejednokrotnie dla osób będących czynnymi zawodowo wykonanie tego zabiegu to wyrok na ich dalszą pracę zawodową. Lekarze medycyny pracy bardzo niechętnie dają zdolność do pracy chyba że to będzie praca związana z obsługą komputera. Na każdą inną pracę w której będą elementy pracy fizycznej w zasadzie zdolności do niej się nie otrzymuje. A uzyskanie zdolności do pracy na wysokości lub pod ziemią skazane z góry jest na porażkę. Chyba że jesteś sam dla siebie pracodawcą to zdolności nie potrzebujesz.
ja również stoję przed takim samym dylematem, bo plavix zażywam już rok, a za ewentualną poradę kardiologa musiałbym zapłacić mimo, że przez kilkadziesiąt lat potrącali mi na ten cel składki. Czuję się dość dobrze i myślę, że nic się nie stanie jeśli odstawię ten lek, ale chciałbym to zrobić za aprobatą lekarza, lecz skoro nie będzie mnie stać na tę wizytę u kardiologa będę zmuszony zaprzestać przyjmowania plavixu.
Ojej.. Pani Izabelo.. heh.. chyba nie ma Pani założonych by-PAssów;/;/ więc niech sie tu Pani nie wymądrza... Ja jestem po By-Passach już 10 lat i niestety po próbie pracy po 3 latach od operacji dostałem zawał.. potem 3 lata rekonwalescencji i znowu poszedłem do pracuy i co?? kolejny zawał.. Więc niech może Pani nie ocenia każdego Pacjenta jedną miarą... wg mnie kiepski z Pani lekarz biorąc pod uwagę Pani postępowanie;/ Są ludzie, którym naprawdę to pomogło.. heh ale mnie jakos nie!!!
Gość izabelka120
witam. bardzo prosze moze ktos zdola mi pomoc w odpowiedzi. operacje bypassow mialam 2 maja juz ponad 4 miesiace, ale wciaz sa dni , ze zle sie czuje. robie juz wszystko kolo siebie , posprzatam, ugotuje, jestem szczesliwa , ze tyle juz moge. ale mam czasami dni ciezkie, a najgorsze to zmiany pogodowe, cisnienie mi spada, jestem oslabiona, a sa dni ze tryskam energia. martwie sie czy to normalne zjawisko po bypassach, bardzo prosze o odpowiedz.a bylabym zapomniala, czasami mam kucia pod lopatka lewa i okolicach serca.izabela.
Witaj Izabela. Ja operacje miałem pod koniec kwietnia. Także mam lepsze i gorsze dni. Generalnie staram się większość czynności wykonywać sam, ale mam chwile słabości. Zdarzają mi się także bóle mostka i delikatne kłucia serca. Podobnie jak Ty mam dni kiedy tryskam energią i optymizmem, ale są i takie kiedy dopada mnie pesymizm i osłabienie. Ja póki co moimi objawami zbytnio się nie martwie.
Gość izabelka120
Witam Krys. Dziekuje za Twoja odpowiedz.Wiem nie mozna sie tak rozczulac nad soba, ale sa takie dni, ze ciezko wstac, a sa dni, ze az brakuje dnia tyle energii. Nie wiem od czego to zalezy. Gdzies tam kiedys czytalam na forum, ze nie tak szybko dochodzi sie do pelnego zdrowia, acz czasami nie dochodzi.Zobaczymy jak to bedzie.Zawsze bylam bardzo aktywna osoba dlatego moze nie moge sie pogodzic z tym, ze czasami przy lekkim wysilku wysiadam. Pozdrawiam serdecznie. Izabela.
Gość izabelka120
witamkrys51. dziekuje za otuche , wyrozumialosc marudzacej kobiety. masz racje w 100% wiecej wiary w siebie nie zaszkodziloby, ale tak ciezko sie pogodzic z tym wszystkim co nas spotkalo. ale co nalezy wziac sie za siebie wkoncu, to chyba jesien tak wplywa na czlowieka, te dni deszczowe pochmurno, szaro na dworzu.tak mam bliskich kochana mame, meza kochanego, kochaja mnie wiem ponad zycie ja rowniez, ale sa dni kiedy boje sie, ze cos sie znowu stanie, tam zakuje tam zaboli,ach mam jakiegos stracha, nie wiedziec dlaczego? coz dziekuje za twuj czas, za odpisanie na muj post, dzieki serdeczne jest to naprawde mile, ze ktos poradzi, doradzi, a i odpisze. dzieki pozdrawiam, do napisania. izabela.
Gość izabelka120
witam serdecznie pania izabele moja imienniczke. pani izabelo mam pytanie, a wiem po postach, ze jest pani lekarzem.chcialam tylko spytac, czy leki ktore biore moga byc przyczyna, ze tyje. jestem po bypassach 6miesiecy minelo 2 listopada, uwazam co jem, jezdze na rowerku, spacery, sprzatam w domu, wszystko co zaleca lekarz. niestety pani izabelo zaczelam tyc, nie wiem co jest przyczyna, tak mysle, ze zucilam palenie tego samego dnia co mialam zawal, a moze poprostu leki?? dziekuje za odpowiedz. pozdrawiam izabela.
Kolego mam 56lat 4lata po by-passach (z ręki podobno b wytrzymałe)pracuje momentami cięzko w wysokich temp pilnuje wagi 75kg/172cm i jestem szczęśliwy.Ostatnio miałem bd echo serca nie bez blizny po zawale i zwapnieniach,próba wysiłkowa bd. Walka z cholesterolem to nasze zadanie 190 i niżej. Rehabilitacja po zawale to rowerek w domu z pomiarem tentna i zaczynamy po miesiacu stopniowo i ostrożnie.Ze szpitala na rehabilitacji mnie wyrzucili bo chodziłem na spacery a po operacji jest wspaniałe uczucie upojenia tlenoego to lepsze niż dragi .Mam jedyny lek BISOCARD i dodatek Aspiryna Protect 100 powodzenia .Prawdopodobnie stres to przyczyna choroby. NIKT NIE MOWI CZY PALI A JA WIDZIALEM TAKICH W SZPITALU PO OPERACJI i co wy na to??? Daniel
Gość izabelka120
witam danielu. czytam twoj post poraz czwarty, i tylko pozazdroscic takiego samopoczucia i szczerego okazania prawdy na temat bypassow. szczerze powiem ja jestem 6 miesiecy po bypassach, troche mnie meczy wchodzenie po schodach szybki spacer, tak ja palilam , zle powiedzialam jadlam papierosy poprostu jadlam. chcialabym tez sie pochwalic, ze pilnuje diety, uwazam co jem co pije raczej pilnuje tego. po kontroli a byla juz druga, cholesterol w normie serduszko dobrze, tylko przytylam i to diabelnie nie wiem czy to przyczyna papierochow nagle zaprzestanie palenia a przestalam zaraz jak wzieli mnie do szpitala po zawale. pytalam lekarza powiedzial , ze mozliwe mozliwe tez , ze leki tak przypuszcza. troche sie martwie wiem troche wiecej cwiczen, przyznam jestem leniwa, mam sprzet rowerki i inne cuda w domu, wiem leniwiec ze mnie. tylko jedno chcialam zapytac, czy ciebie danielu tez tak dlugo bolal mostek i te meczenie przy pierwszych krokach potem po przejsciu paru metrow jest coraz lepiej. dziekuje za wyrozumialosc w moim rozpisywaniu nie konczacym sie . pozdrawiam goraco.izabela.