Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gorączka, opuchlizna migdałków, duszności i osłabienie

Gość kasia8888

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Jestem 23 letnia kobietą Opowiem wszystko od początku. W czwartek zaczelo mnie boleć gardło, dostałam wysokiej gorączki - 39,5 st - ktora nie dawala sie zbic (a nawet wzrosla do 39,7) ani ibuprofenami, ani apapami, pomoglo dopiero rozebranie sie i oblozenie zimnymi recznikami (goraczka spadla do 38 st). Wczoraj goraczka nie byla juz tak duza (max 38,5) opuchlizna gardla (migdalkw) takze sie zmniejszyla, goraczke zupelnie zbil gripex. Wieczorem czulam sie już ok. Dziś od rana czułam się bardzo słabo, do tego stopnia iż czułam niejednokrotnie że zaraz zemdleję (nigdy sie tak nie czulam). Czułam (wiem to dziwne) że słabne, bo serce przestaje (bądź robi to słabiej) bić - szczególnie gdy kładłam się płasko (pomagało unoszenie nóg i głowy do góry). Czuję duszność w okolicy mostka (myslalam ze to może oskrzela - mimo, że nie mam kaszlu, kataru, czy innych wydzielin) tak jakby non stop leżał na nim kilogramowy worek. Nie jestem w stanie podnieść rąk do góry, ani także całkowicie wyprostować sylwetki, gdyż o wiele gorzej wtedy oddycham. obojetnie w jakiej pozycji nie mogę nabrać pełnego oddechu (czuję jakiś opor - dlatego tez myslalam o oskrzelach). Mam odruchy wymiotne (bez wymiotów) i po prostu czuję, że serce bije jakoś *dziwnie* Właśnie wróciłam z pogotowia, gdzie mimo wszystkiego co mówiłam i o co prosiłam, lekarz zajrzał mi w gardło i stwierdził, że to ostre zapalenie gardła bez wydzieliny i to zupełnie normalne w takim stanie, nie potrafił mi jednak wytłumaczyć skąd ta dusznośc skoro sam mówił, że płuca i oskrzela są czyste. Nie raz miałam potężne anginy itp, ale nigdy się tak nie czułam. Dostałam antybiotyk i boję sie go wziać, gdyz boje sie ze dodatkowa chemia moze mi zaszkodzic jesli jednak okaze sie to sercem. Od kilku lat z przerwami zazywam jednoskladnikowe tabletki anty - robie regularnie badania, wczesniej nie mialam problemow z sercem CZY POWINNAM SIE MARTWIC I POJECHAC DO SZPITALA/INNY ODDZIAL POGOTOWIA RATUNKOWEGO?? Moze to nie stan przedzawałowy ale jakieś migotanie, kołatanie? Bardzo prosze o odpowiedź

Ale gorączka i mogdały są objawem infekcji i dusznośc też może nim być ,nie trzeba mieć od razu zapalenia płuc .A ciężar który odczuwasz to nic innego jak kolejny objaw .Weż antybioty bo jeśli to się rozwinie to naprawdę dostaniesz jakiegoś zapalenia wsierdzia albo jeszcze czegoś gorszego .