Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja zwężonej aorty przy łatce na aorcie

Gość Asambajew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam moj przyjaciel gdy byl dzieckiem mial problemy zdrowotne itd, mial szereg operacji, na nerki, cos bylo z aortą itp. dożyl i niech zyje jak najdluzej do 30 roku zycia, zrobil badania i jedynie co lekarz powiedzial to tragedia jest z aortą, bardzo wąśka, chcą mu wstawiać balonik jakiś (w warszawie na banacha) tylko boją się bo on ma jakąś pooperacyjną łatę na aorcie aby mu nie pękła, pytanie czy ta ich metoda to nie jakaś średniowieczna metoda? Czy lepiej niech szuka innego miejsca niż Banacha w Warszawie?

Największymi specjalistami od operacji dorosłych z wrodzonymi wadami sercą są lekarze w Instytucie Kardiologii w Warszawie- Aninie. Przeszłam tam druga i trzecią operację i jestem bardzo zadowolona. Balonikowanie to bardzo współczesna metoda poszerzania aorty (i innych naczyń), małoinwazyjna (nie trzeba otwierać klatki i rozcinać mostka). Jeśli pacjent miał już wcześniejsze operacje serca, to każda kolejna jest bardzo ryzykowna, dlatego, jeśli to tylko możliwe, wykonuue się zabiegi przezskórne. Nie wiem, jak to jest u Twego kolegi, aleuważam, że Twój kolega powinien prosić swego kardiologa w rejonie, albo lekarza rodzinnego o skierowanie do Anina.