Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Oddawanie krwi przy niedomykalności zastawki aortalnej

Gość Karolak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam na imię Karolina mam 18 lat i choruję na niedomykalność zastawki aortalnej II stopnia. Wade tą wykryto u mnie w wieku 4 lat. Od 1,5 roku biorę raz dziennie enarenal 5mg. I tutaj rodzi się moje pytanie. Czy mimo mojej wady mogę zostać honorowym dawcą krwi? Bardzo bym chciała ale nie jestem pewna czy mogę, wizytę u kardiologa mam dopiero w grudniu a do tego czasu chciałam już oddać krew... Jak myślicie?

Witaj! Ja też mam wade serca, 30 lat i z tego, co wiem, choroby układu krążenia są trwałym przeciwwskazaniem do oddwania krwi. Zresztą możesz iśc do stacji krwioadwastwa i zapytać. każdy, ktoi chce być dawca, musi wypełnić ankiete dotyczącą m. in. chorób przewlekłych, przyjmowanych leków, itp. Zapraszam do grona innych dorosłych z wrodzonymi wadami serca na forum Fundacji Serce Dziecka.

Karola, pomagać innym możesz w różny sposób, np. jako wolontariuszka podczas akcji publicznego poboru krwi. Możesz zapisac sie do PCK, oni robią wiele na rzecz promowania krwiodwastwa. A Ty, jako osoba z wadą serca, która może krwi potrzebowac np. w związku operacją, jesteś świetnym przykładem tego, że czyjaś krew naprawdę może komuś uratować zdrowie i życie. Popieram Twoje pomysły :-) Ja wspieram krwiodawstwo będąc dziennikarką, bo piszę o takich akcjach, nagłaśniam je i zachęcam zdrowe osoby do przyłączenia się do nich. Sama dostałam kilka razy krew innego człowieka. Wiem, że to bezcenny lek.