Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze serca przy ektopii komorowej

Gość Arti22

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Mam 22 lata i od 4 mam różne dolegliwości z sercem. Na początku było top klucie w klatce piersiowej. Później doszły do tego dodatkowe skurcze. Zrobiłem holtera na którym wyszly 200 dodatkowych skurczy w opisie okreslone jako nieliczna ektopia pochodzenia komorowego. Wyczytałem że ektopowe powstaja poza rytmem zatokowym. Mam pytanie co wywołuje te skurcze? Kardiolodzy na których trafiałem okazali się nie kompetentni bo nie odpowiedzieli mi na to pytanie. mowili tylko nerwica i do widzenia a ja zadnej nerwicy nie mam...Nawet lekow nie przepisali nie mowiac juz o ablacji. Mialem tez probe wysilkowa na ktorej wyszly te pojedynvze skurczr ale oczywisvie wg pseudo lekarza wynik byl swietny. Te skurcze odczuwam bardzo mocno i kazdy powoduje lek przed naglym zatrzymaniem serca. Powiedzcie mi prosze co moze wywolywac te skurcze i gdzie moge znalezc jakiegos komprtentnego lekarza. Pozdrawiam.

A próbowałeś stale używać ziołowe tabl. uspokajające ,by sprawdzić czy to coś zmieni? Może warto przeprowadzić taką próbę ,by sie przekonać czy lekarze racji nie mają. Tylko co najmniej miesiąc musiałbyś używać,by coś stwierdzić.Przecież to ci nie zaszkodzi.Pij herbatę z kwiatu głogu zamiast normalnej herbaty i żadnych kolorowych napojów,tylko muszynianka.A jak tam z elektrolitami...?

444 uważasz że nerwy mogą mieć wpływ na dodatkowe skurcze? Mój pediatra kazał mi brać validol kiedy będę mocno odczuwał te skurcze. Nie ukrywam że działa on pozytywnie skurcze jak nie przechodzą to przynajmniej nie są aż tak bardzo przeze mnie odczuwane jednak jego wadą jest to że powoduje u mnie senność. Biorę dodatkowo Magnez (Maglek B6), wcześniej brałem Asparagin. Miałem robiony szereg badań echo, ekg, holter, próba wysiłkowa, morfologia, tsh z wyjątkiem elektrolitów..

Dodatkowe skurcze pochodzą z ognisk, znajdujących się w róznych miejscach serca, wytwarzających te dodatkowe impulsy elektryczne. 200 to nie jest dużo, nie kwalifikujesz się do ablacji. Pamiętaj, że one nie są groźne, więc nie wpadaj w panikę. zażywaj dużo magnezu (niezależnie od tego, co ci wyjdzie w badaniu) i trochę potasu. Ja wiem, że człowiek się tych skurczów boi, sama przez to przechodziałam. Lekarze nie bardzo są w stanie coś na to poradzić, na niektórych ludzi działają leki, na innych nie (na mnie nie :). Trzeba się do tego po prostu przyzwyczaić i być pod opieką lekarza (tak na wszelki wypadek)

Arti, przechodziłam w tym sensie, że miałam więcej niż teraz. Ale po ablacji (częstoskurczu nadkomorowego) ilość skurczy komorowych znacznie się zmniejszyła. Jest ich kilka-klikanaście na dobę i - najważniejsze: już się ich nie boję! Podobno mogą być spowodowane nerwicą, ale ja w to nie bardzo wierzę...

Gość lolek3464

Oczywiście, że nerwica. Sam to mam. Okropna choroba. Aż nie można sobie wyobrazić, że stres i psychika są w stanie działać na fizjologię człowieka np. na serce. Ja mam dodatkowe skurcze komorowe tylko gdy podniosę sobie puls powyżej 100. A jest wtedy tak gdy sie zdenerwuje, mam stresujacą sytuację itd.