Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Siłownia po wymianie zastawki aortalnej

MrPink

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 2 miesiące temu miałem wymienioną zastawkę aortalną. Czuję się na dzień dzisiejszy świetnie, nic mnie nie boli, nie męczę się, mostek wydaje się być całkiem stabilny już od 1,5 miesiąca. Chciałbym się dowiedzieć - czy jest możliwość ćwiczenia na siłowni? W szpitalu po operacji nie dostałem żadnych informacji o przeciwwskazaniach, tak samo późńiej podczas kontroli. Mój wniosek o rehabilitację w sanatorium został odrzucony, bo widocznie uznali że młodemu nie trzeba, więc tam też nic się nie dowiedziałem. Nie mam problemów z prostszymi ćwiczeniami, ale właśnie ta siłownia mnie nurtuje. Może na jakichs mniejszych ciężarach? Czy nie będzie to czasem szkodziło mostkowi? Czy zastawka da radę? Chciałbym dodać, że miałem lekko powiększone serce przed zabiegiem, powoli wraca do normy. Pozdrawiam, Marcin.

Witaj, ja jestem już ponad 1,5 roku po takiej operacji. Ogólnie lekarze odradzają siłownię, a zalecają treningi aerobowe - rower, bieganie, pływanie itp. Na pewno przed przystąpieniem do ćwiczeń musisz poczekać min 6 miesięcy aż się mostek zrośnie! Wcześniej nawet nie próbuj niczego dźwigać. Moim zdaniem ćwiczenia siłowe-wyczynowe z dużym obciążeniem odpadają, natomiast ćwiczenia z mniejszymi ciężarami po kilka kg jak najbardziej. Polecam zastąpić siłownię aerobami;) Pozdrawiam

MrPink: Nie jestesmy lekarzami, więc na nas się nie opieraj tak całkowicie. Ja jestem po 3 operacjach, ostania miałam 13 lat temu, a niećwicze na siłowni do tej pory, bo i tak musze unikać dużych wysiłków fizycznych. Każdy pacjent jest inny, może mieć rózne przeciwskazania, albo ich nie mieć. Zawsze trzeba pytać o rozwianie wątpliwości swojego kardiologa.

Witam . Jestem 12 lat po wszczepieniu zastawki aortalnej , jakiś czas temu systematycznie ćwiczyłem na siłowni i wydaje mi się że raczej nie ma jakiś większych przeciw skazań , oczywiście w granicach rozsądku * na sucho* i tak na ok 80 % możliwości i wszystko będzie ok. Jednak proponował bym odpuścić jeszcze jakiś czas ( co najmniej do roku ), aby poznać dokładnie * swoje nowe możliwości * , żeby móc w miarę poprawnie zadecydować na ile możesz sobie pozwolić . Pozdrawiam.