Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pojedyncze nadkomorowe pobudzenia przedwczesne i tachykardie w badaniu holtera

rgd00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, również prosiła bym o interpretacje wyników badania holtera. Podczas wykonywanego badania zarejestrowano: 128274 Qrs*ów, średni rytm HR 97, Max rytm HR 186, Min rytm HR 52, rytm prowadzący zatokowy, 28 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych, 153 tachykardii, 1 pojedyńcze przedwczesne pobudzenie komorowe. Pacjent zasygnalizował 1 sytuacji nietypowych. Z góry dziekuje za interpretacje.

Do kardiologa biegiem marsz! Dużo masz tych tachykardii. trzeba sprawdzić, co je powoduje. Zbadaj hormony tarczycy. Nie wygląda to jakoś groźnie, nie masz arytmii, ale tętno wysokie, a tak nie powinno być, bo się serce za bardzo męczy, no i te skurcze nadkomorowe też by trzeb asprawdzić. Niby nie jest ich dużo, ale lepiej wiedzieć, o co chodzi. Bierz magnez i potas i zapisuj się szybko do kardiologa, bo szkoda życia, żeby się tak męczyć :)

Witam, dzisiaj odebrałem wyniki z holtera a wizyte u kardiologa mam za 2 miesiące... potrzebuje pomocy: HR Min HR-4 R-R: 49bpm at 5:07 Maks. HR-4 R-R: 165bpm at 23:09 Średnie HR 24h: 89bpm Min. HR-godz.73 bpm at 3:00 Maks. HR-godz.: 109 bpm at 18:00 Analizowane pobuzenia: 128140 Przeanalizowane minuty 1439 Okres monitorowania 24h Arytmie komorowe VE razem 1 VE na 1000/VE na godz. 1/1 reszta 0 lub N/A HRV SDNN-24h 101 indeks SDANN 89 INDEKS SDNN 47 rMSSD 21 pNN50 3 moc widma 24 godz. 2576.0 Godz. minimalna widma 747.8 Godz. maksymalna widma 5909.4 Analiza ST wszedzie 0 lub N/A Arytmie nadkomorowe Łącznie SVE 2 SVE na 1000/na godz 1/1 reszta 0 lub N/A Bradykardia Pauza powyżej 2.5 sek 0 Maks pauza N/A QT Maks QT 424ms (kan1) Maks. QTc 444ms Maks QT/QTc o godz 14:49 HR 90 p/min VE N/A Średnia częstość rytmu wynosiła 89-rytm zatokowy. Minimalna częstość rytmu wynosiła 49 o godz. 5:07 Maksymalna częstość rytmu wynosiła 165 o godz. 23:09. Pauz dłuższych od 2,5 s. wystąpiło 0 Pobudzeń komorowych zarejestrowano 1. Pobudzeń nadkomorowych zarejestrowane 2. Poj. ppobudzenia dodatkowe nadkomorowe nieprzewiedzione. Niemiarowość zatokowa. Okresowa tachykardia zatokowa do 165/min. Przepraszam , że przepisuje wszystko jak leci ale kompletnie się na tym nie znam. Nigdy nie miałem problemów z sercem poza małym incydentem przed kilkoma laty kiedy ból w klatce uniemożliiwiał mi oddychanie, lekarze z pogotowia dali mi zastrzyk i wysłali do specjalisty, który nic nie stwierdził... Teraz już od miesiąca codziennie odczuwam kłucie w sercu i zawsze kiedy się położe, do tego występuje wrażenie, że serce bardzo mocno bije. Wyniki krwi mam rewelacyjne jak na 35lat, tak powiedział lekarz. Ciśnienie skacze mi do 170/130 jeżeli można wierzyć elektornicznym zbawkom z apteki a puls przyśpiesza do 130. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Kardiolog do konsultacji niezbędny, więc idź koniecznie. Z tego zapisu i z twojego posta wynika, że masz tachykardię. Zrób jeszcze echo serca, bo to może być wypadanie płatka (stąd te bóle w klatce i przyśpieszony rytm serca). Tachykardia może też występować z powodu niedoboru magnezu i potasu - nawet jak w badaniach krwi wychodzi, że masz to w normie, to może tak być że organizm wymaga po prostu więcej tych pierwiastków niż podają normy. Nie wygląda to groźnie, dodatkowe pobudzenia ma każdy człowiek, wypadanie płatka (jeśli to się potwierdzi) to też nic groźnego. Zażywaj dużo magnezu albo magnez z potasem - to ci na pewno nie zaszkodzi, a może cię trochę wyciszyć. A lekarz zastosuje coś konkretnego. I doradzam echo serca. Trzymaj się i dawaj znaki, jak sytuacja się rozwija :)

Casta, byłam u lekarza powiedział, że nie jest tak źle. A zapytałam na forum bo dopiero lekarz na wizycie oddał mi wynik badania holterem, a w domu wczytałam się dogłębniej i to mnie zaciekawiło. Oczywiście muszę być pod stałą kontrolą kardiologa. Powiedział, że w późniejszej ciąży może być gorzej. A jak na razie zalecił branie potasu z magnezem.

Beti, rytm zatokowy: w jakich okolicznościach miałaś 106? Pewnie przy jakimś wysiłku? A 39 w czasie snu? To jest zupełnie normalne tętno. Dodatkowe skurcze nadkomorowe, pary i salwa mogą wróżyć, że będzie ci się rozwijać arytmia nadkomorowa, ale na razie nie ma co panikować. 780 skurczy dodatkowych to nie jest dużo, raczej nie kwalifikujesz się do ablacji. Powinnaś iść z tym do kardiologa. Przypuszczam, że da ci jakiś betabloker, żebyś nie odczuwała tych nadkomorowców, i trzeba będzie obserwować serce, bo arytmie niestety rowijają się z wiekiem. Ale generalnie nie ma tu nic groźnego :)

Witam, prosiłbym o interpretacje, kardiolog twierdzi , że norma a lekarz rodzinny, że na to wzmożone napięcie układu współczulnego nie ma lekarstwa. 105519 Qrsów Średni rytm HR 84 Max rytm 146 Min rytm 42 45 pojedyńczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych 63 tachykardii 12 bradykardii 5 pobudzeń komorowych 5 pojedyńczych przedwczesnych pobudzeń komorowych 1 bloków Rytm dominujący 87 zaburzony pojedyńczymi przedwczesnymi pobudzeniami o charakterze komorowym 11/dobę oraz przedwczesnymi pobudzeniami o charakterze nadkomorowym 14/dobę. Stwierdzono pauzę w godzinach nocnych w przebiegu bloku przedsionkowo-komorowym II stopnia.Bez złożonych arytmii komorowej.Stwierdzono tachykardie nadkomorową 149/min.Nie obserwowano istotnych zmian odcinka ST. Wnioski: wzmożone napięcie układu współczulnego.Poza tym obraz 24 godzinnego EKG metodą Holtera w granicach normy. Ten dzień z holterem był jakoś znośny ale codziennie mam wyższy puls i utrzymuje się prawie ciągle. Są jakieś powody do niepokoju ?

Jakichś szczególnych powodów do niepokoju nie widzę. Radzę jednak zmienić kardiologa, bo też idealnie nie jest. Tachykardii jest trochę za dużo, więc powinieneś dostać coś na zwolnienie tętna. To nie jest groźne, ale po co serce ma się męczyć? Masz pobudzenia nadkomorowe i komorowe - absolutnie w normie. Ta tachykardia nadkomorowa 149 mnie interesuje - to by trzeba wyjaśnić - w jakich okolicznościach to wystąpiło? Jakiś wysiłek? Ruch? Stres? Średnie tętno trochę za wysokie, więc tym bardziej jest powód do uspokojenia go lekiem. Na razie zażywaj dużo magnezu. Zbadaj też hormony tarczycy, one często powodują tachykardie. I ten blok przedsinkowo-komorowy - też warto się nim zainteresować. Generalnie: nie widzę nic groźnego, ale doradzam wizytę u innego kardiologa. Trzeba zapobiegać, żeby się nie pogorszyło :)

To tętno 149 było rano w okolicach 8, wydaje mi się, ze po spożyciu posiłku, wtedy najczęściej rośnie, zapisał mi na zbicie pulsu bisocard 2,5mg i relanium 5mg, ale jak biorę to nic się nie poprawia z pulsem a ręce i nogi robią się strasznie zimne a i tak mam normalnie lodowate, czuję też ucisk pod mostkiem i ciężko mi złapać głęboki oddech.

Nie wiem, czy może być od żołądka. Musisz się przebadać jeszcze, bo tachykardie mogą być nawet objawem zapalenia mięśnia sercowego. Bierz te leki przez kilka tygodni (ile czasu już bierzesz?), a jak nie pomogą, to trzeba je zmienić - nie każdemu te same leki robią dobrze. Myślę, że musisz się jeszcze pobadać.

Bisocard brałem z tydzień i żadnej poprawy a wręcz pogorszenie z krążeniem w nogach i rękach, betaloc 5 dni i też pogorszenie, ciśnienie 180/110 , puls w spoczynku po 160 i organizm ciągle gotowy do walki, teraz boje się brać jakiekolwiek tabletki bo działają na mnie odwrotnie a nawet nie czytam ulotki i nie denerwuje się biorąc.To zapalenie to by wyszło pewnie w echo ?

Mogłoby wyjść w echu serca. Tachykardie mogą też świadczyć o zapaleniu mięśnia przebytym w przeszłości. Jeśli leki nie pomagają, to może trzeba odstawić? Tu pomoże tylko rozsądny lekarz. Te zimne ręce i nogi świadczą o zaburzeniach krążenia, a to już na pewno trzeba by wyśledzić, bo masz za wysokie ciśnienie i tętno. Puls w spoczynku 160? Na pewno nie masz częstoskurczu? Zrób jeszcze raz holter, najlepiej kilkudniowy jakby się dało i koniecznie idź do innego kardiologa, bo tu za dużo jest wątpliwości do wyjaśnienia. Gdzie mieszkasz?

Pomorze, okolice Trójmiasta, najbardziej mnie intryguje, że wszystkie leki prawie działają na mnie odwrotnie, u mnie w mieścinie jest jeden kardiolog z porządnym sprzętem jak sam podkreśla drogim, ale nic prawie nie tłumaczy, najgorzej jest po śnie, budzę się zimny z temp. 36 a w pokoju ciepło jak i gruba kołdra ehh.

Powinieneś się przejechać do Trójmiasta, tam są kardiolodzy, którzy się znają na elektrofizjologii. Sprawdź - nawet na tym forum są informacje, kto jest dobry w Trójmieście w te klocki. Jeden kardiolog naprawdę niewiele pomoże - dobrze jest skonfrontować wyniki z kimś innym, szczególnie z kimś, kto się specjalizuje w konkretnej dziedzinie. Naprawdę, zainwestuj w wycieczkę do Gdańska, ale najpierw sprawdź, do kogo najlepiej pojechać.