Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kwalifikacja do operacji przy niedomykalności zastawki aortalnej

Gość Virus

Rekomendowane odpowiedzi

Stwierdzono u mnie niedomykalnośc zastawki aortalnej w 2008 roku.Nie miałem żadnych objawów prowadziłem aktywny tryb życia aż do dziś strasznie źle się czuje,alecz lekarze z katowice ochojec każą jeszcze czekac moim zdaniem nie ma na co.Mam sobie całkowicie zniszczyc serce dopiero wtedy mnie zoperują.Moje pytanie jest od czego to zależy czy się kwalfikuję do operacji czy też nie dodam ze mam dopiero 22 lata. WYNIK BADANIA Zastawka aortalna - obraz nieprawidłowy v max=1,39m/s PG7,7 mmhg PHT=440 Zastawka trójdzielna- obraz prawidłowy v max =m/s RVSP=mmHg.Pg=mmHg Wymiary jam serca Aorta 32 mm zakres normy 20-37 Lewy przedsionek 38 mm zakres normy 19-40 prawa komora 30mm zakres normy 9-30 lewa komora 54mm zakres normy 35-57 Grubośc scian w rozkurczu Przegroda medzykomorowa 11mm zakres normy 6-11 tylna ściana lewej komory 11mm zakres normy 6-11

Jak pewnie zauważyłeś nie masz większych patologii związanych z sercem! Wiem jak się czujesz, bo ja też czuję się czasami jak szmata. Co do kwalifikacji to z mojego małego doświadczenia popartego opiniami chociażby kardiochirurgów wynika m.in.: lewa komora serca nie powiększona, a w tej wadzie będzie się ona powiększać poprzez cofanie się krwi właśnie do niej przez uszkodzoną zastawkę, aorta jak najbardziej w porządku nie masz co się martwić, lewy przedsionek również. Nie wiem jak wygląda obraz Twojej zastawki, bo na tym się nie znam, ale przy Twoich wymiarach serca, abyś mógł być zoperowany od razu zastawka musiałaby prawie całkowicie nie działać, tj. nie stanowić żadnego oporu dla cofającej się krwi. Nie zwalnia Cię to z dalszego próbowania i zasięgania opinii innych kardiochirurgów. Najlepiej skontaktuj się z jakimś ośrodkiem kardiochirurgicznym i nie pytaj o zdanie kardiologów, bo coś o tym wiem. Pozdrawiam serdecznie billymarks, człowiek niezoperowany, mający dużo gorsze wyniki od Ciebie. Co nie oznacza, że nie masz żadnych szans na jak najszybszy powrót do zdrowia bracie!!!!!!!!!!