Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Potas - czemu go tak mało?

Gość BARBARA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Olga Reda
Do Beata: 1. Aspargin jest do D (naleaży go wycofać z lekospisu) 2. Picie Octu jest do D (nie słuchaj szarlatanów) 3. Leżenie na materacu jest do D. (Gdyby takie cudo działało wszędzie byłyby takie łóżka, kradna w żywe oczy...) Powinnaś udać sie do dobrego lekarz i zdiagnozowac przyczynę hipokalemii (bywają różne) - od chorób nerek po pierwotny i wtórny hiperaldosternizm (trudne do zdiagnozowania): Leczenie: to od suplementacji np. Kalipoz po leki np. Inspra... wszystko zależnie od przyczyny.
A którzy lekarze są w stanie zdiagnozować hipokalemię? Ja mam właśnie iść do szpitala na badania w kierunku epilepsji, choć wiem że mam niedobór potasu i boję się, że lekarze nie będą w stanie tego stwierdzić, gdyż po ostatnim omdleniu zaczęłam intensywnie uzupełniać jego poziom.
Gość Kiepska sprawa
*Leczenie: to od suplementacji np. Kalipoz po leki np. Inspra... wszystko zależnie od przyczyny* Ale głupie propozycje.To dla tych co są zbyt bogaci.Ja proponuję węglan potasowy.Kosztuje niecałe 20 złotych za kilogram.Związki magnezu też ze sklepu chemicznego.Jest to tańsze a moze nawet zdrowasze a jak sie odpowiednio przyprawi to nawet nie będzie problemów ze smakiem.Natomiast niestety ale jak zlikwidować przyczyny ubywania lub problemów z przyswajaniem to nie wiem.