Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki mitralnej u dziecka

Gość Yola

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę mi powiedzieć, czy groźna jest niedomykalność zastawki mitralnej u dziecka 6 letniego? Czy to może się samo naprawić? Jak to się stało, że wcześniej żadnych szmerów pediatrzy nie zauważyli? Jak postępować z dzieckiem z taką wadą? Bardzo się martwię, proszę o odpowiedź.
Gość zuzanna
Kiedyś lekarz powiedział mi, że u dzieci rzadko stwierdza się niedomykanie bo taka budowa serca prawdopodobnie rozwija się wraz ze wzrostem, albo po prostu nie bada się dzieci pod tym kątem, a nie każdy lekarz jest w stanie usłyszeć szmery słuchawką. Wydaje mi się że dużo zależy od tzw. fali zwrotnej w sercu. Jeśli jest niewielka to nie ma się czym przejmować, tylko obserwować z wiekiem czy się nic nie dzieje. Można normalnie funkcjonować, nawet uprawiać sport, co prawda nie wyczynowo, ale wiadomo że Otylką nie każdy będzie...
Niedomykalnosc zastawki mitralnej. Mam 17 lat i dopiero teraz, gdy pare razy zdarzylo mi sie zaslabnac to wykryli, biore juz 3 miesiace bardzo silne antybiotyki i nie widze duzej roznicy choc juz nie mndlej to dalej mam silne zawroty glowy. Moja pani doktor powiedziala, ze jestem w najprawdopodobniej ta wada nie bedzie sie powiekszac, bo juz nie rosne i sie serducho juz zostanie takie wiec wada zostanie taka jaka jest i sie nie powiekszy. Musi pani zwracac duza uwage na jame ustna bo wlasnie przez to najwiecej bakteri trafia do krwi.. i ząbki musza byc od razu leczone i hmm co jakis czas chodzic do dentysty na sprawdzanie zebow, tez przynajmniej raz na ro robic echo serca zeby zobaczyc czy cos sie nie zmienilo:) no i chyba wszytsko co mozna zrobic. pozdrawiam
Gość zuzka2301

Cześć ! Mam 17 lat i stwierdzono u mnie niedomykalność zastawki mitralnej. To bardzo dziwne gdyż wcale nie spodziewałam się wady serca w moim wieku. Moja ,,przygoda,, zaczęła się już gdy miałam 7 lat i wykryto u mnie szmery serca. Dość szybko ,z wiekiem wada ta zniknęła , przynajmniej tak stwierdzili lekarze na badaniach kontrolnych. Długo po tym nie chodziłam do lekarza . Nikt nie spodziewał się że moje ,,ataki,, są spowodowane niedomykalnością zastawki. A zaczęło się tak... Pewnego wieczoru gdy szykowałam się do snu poczułam straszliwy ból w klatce piersiowej. Ból był tak silny że nie mogłam ruszyć się z miejsca. Przestraszona zawołałam moją mamę, która położyła mnie na łóżku . Dodam tylko że ból nie ustępował. Płakałam krzycząc głośno że nie mogę złapać tchu. Po chwili ból zniknął. Byłam osłabiona i po tym wszystkim dość szybko zasnęłam . Jakiś tydzień wszystko było w normie, jednak do czasu .. Ten ból powrócił po raz kolejny. Byłam wtedy w szkole. Czułam się słabo i w pewnym momencie moje serce bardzo przyspieszyło. Jego bicie było nierówne i wyraźnie odczuwalne. W pewnych momentach czułam że na chwilę się uspokaja a potem znów bije w niepokojącym rytmie . To trwało kilka sekund po czym poczułam ten sam ucisk w sercu jaki wystąpił tydzień wcześniej. Zrozumiałam ,ze to nie przelewki. Jeszcze tego samego dnia udałam się do lekarza. Zmierzył mi ciśnienie ,okazało się wysokie ,EKG nic nie wykazało. Stwierdzono jednak że występują u mnie skurcze dodatkowe serca które mogą być przyczyną tych jakże drastycznych dla mnie wydarzeń.Dostałam skierowanie do szpitala gdzie potwierdzono diagnozę o niepokojących ,dodatkowych skurczach serca. Byłam przerażona . Wykonano mi badanie ECHO serca które wyraźnie wskazywało na niedomykalność zastawki mitralnej. Okazało się że muszę brać leki które będą ograniczać powstawanie tego rodzaju ,,ataków,, serca. Mam nadzieję że nie będę musiała po raz kolejny wracać do szpitala i wszystko z czasem wróci do normy. Pozdrawiam serdecznie.

Witam U mojej 9-letnej córki stwierdzono niedomykalność zastawki mitralnej, zrobiono badania EKG, ECHO i właśnie otrzymałam wyniki ale ... niewiele z nich rozumiem. Czy jest ktoś kto mógłby mi wytłumaczyć? Oczywiście mamy kardiologa, podobno dobrego ale wizytę mamy ustaloną za jakiś czas a w tej chwili Pani doktor jest na wakacjach po prostu. Przytoczę część opisu badań, jeśli będzie trzeba przedstawię pełne dane Fala zwrotna przez zastawkę mitralną w obrazie 4 jam wąska, sięgająca do stropu przedsionka 1,44cmx0,37cm. W osi długiej lewej komory fala niedomykalności kieruje się po tylnej ścianie przedsionka=1,39x2,63cm i stanowi w tej projekcji ok. 30% jego powierzchni. Talia niedomykalności 3,7mm. Skurczowe ugięcie przedniego płata zastawki mitralnej , nie spełniające echokardiograficznych kryteriów MVP. Płatki niepogrubione. Aparat podzastawkowy wydaje się prawidłowy- do powtórnej oceny. LA-2,4CM LA:Ao=O,85 Z góry dziękuję

Nie sądze żeby ktoś tu wyjaśnił o co biega ,nie wchodzą tu lekarze i nikt nie pokusi się o wyjaśnienia .Istnieje forum które podaje tu jedna z dziewcząt nie wiem czy czegoś nie popitolę ale chyba nazywa się Serce dziecka .Moze tam sa bardziej kompetentene osoby .

Chcialabym się dowiedzieć jak wygląda operacja wady zastawki dwudzielnej . Mam 5letnia córeczkę pol roku temu wykryto u Hani tą Wade 3stopien . Na poczatku roku musimy zmierzyć się z operacją której się bardzo boje . Czy ktoś mial taki problem. Z dnia na dzień coraz bardziej sie boje .