Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wymiana zastawki i by-passy metodą MIDCAB u osoby w podeszłym wieku

radox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, Jak wiekszosc tutaj pisze, gdyz jedna z bliskich mi osob, ma problem z sercem a ja niestety nie mam o tym zielonego pojecia... Moja Babcia miala zawal serca, trwal dosyc dlugo, mniej wiecej przez cala noc, bo bala sie zadzwonic na pogotowie, dopiero rano poszla do lekarza i przewiezli ja do szpitala. Zrobili jej badania, miala koronarografie i wedlug lekarzy nie da sie udroznic zatoru i niezbedne sa by-passy. Babcia za kilkanascie dni konczy 80 lat a slyszalem, ze ta operacja jest bardzo niebezpieczna dla osob w podeszlym wieku. Czytajac w internecie dowiedzialem sie, ze istnieje kilka rodzajów tego zabiegu, mi. zabieg MIDCAB, ktory jest bardzo malo inwazyjny. Czy ktos moze orientuje sie czy taki zabieg mozna wykonac na kase chorych, czy rzeczywiscie zabieg tradycyjny jest bardzo ryzykowny w takim wieku, oraz jesli zabiegu MIDCAB nie mozna wykonac na kase chorych to ile on kosztuje prywatnie? Dodam, ze dzisiaj Babcia miala robione echo serca i lekarz prowadzaca stwierdzila, ze przed by-passami bedzie niezbedna jeszcze zastawka. Czytajac w internecie nie widze jednak mozliwosci operacji zastawki bez otwierania mostka, czyli metoda w pelni inwazyjna, czy nie jest ona zbyt niebezpieczna dla Babci 80-cio letniej? Prosze o jakiekolwiek informacje badz linki do stron gdzie moglbym poczytac o tym wszystkim dokladniej, bo jest to dla mnie cos nowego i mam nadzieje, ze doswiadczone osoby podziela sie informacja. Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Radox: Babcia jest w trudnej sytaucji,ale nie beznadziejnej. Mam nadzieję, ze lekarze podejma się operacji, jeśli będą wierzyli, że się powiedzie. Wiem, że robi się operacje jednoczesnej wymiany zastawki i założenia by-passów. A zastawki się jak najbardziej wymienia także bez otwierania klatki i cięcia mostka, ale nie każdą i nie u każdego. Na pewno sędziwy wiek jest wskazaniem do takiego przezskórnego zabiegu, ale o tym zadecydują lekarze. jeśli babcia ma emeryturę lub rentę, to na pewno jest ubezpieczona w NFZ-ecie (Kas Chorych nie ma w Poslce od wielu lat), więc za operację nie będzie płacić.

Ewa30zToF, Dziekuje za odpowiedz. Z tego co wiem, to wstepnie lekarz powiedziala, ze najpierw zrobia zastawke a pozniej by-passy ale czasami ciezko cokolwiek wywnioskowac z natloku informacji jakie przekazuje lekarz prowadzacy, dzisiaj bede chcial z nim porozmawiac i wypytac sie dokladnie o wszystko. Pytalem o te zabiegi gdyz jesli bedzie mozliwosc zrobienia ich prywatnie i jesli beda bezpieczniejsze i mniej inwazyjne dla Babci to pieniadze sie na to znajda. Czy ktos zna cene tych zabiegow prywatnie i wie gdzie najlepiej je przeprowadzic? Moze ktos juz mial taki zabieg? Pozdrawiam.