Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wypukły płatek zastawki i nerwica

Gość marysia2811

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marysia2811

Witajcie, Byłam na echo serca 2 tyg temu z powodu wysokiego pulsu i stwierdzono u mnie wypukłość płatka zastawki w sercu. Lekarz jednak powiedział, że to nie powód do zmartwień, że sam chciałby mieć takie zdrowe serce. Czasami odczuwam lekki ból w klatce piersiowej i drętwienie lewej ręki. Nie wiem czy to możliwe przy tylko takim schorzeniu. Poza tym od jakiegoś czasu zmagam się z nerwicą, którą powoli coraz mniej zaczynam odczuwać. Od zawsze byłam takim dzieckiem, którym ciągle czegoś się bał, ale taki prawdziwy atak nerwicowy miałam w marcu tego roku. Odczuwałam to jako bardzo wysoki puls i wrażenie, że umrę. Miałam coś takiego około 5 razy. Poza tym ciągle się bałam jak nie właśnie tego ataku to, że zwariuję i trafie do psychiatryka, zawału albo że zemdleję na ulicy. Powoli staram się z tym walczyć. Pomaga mi Sedam 3 , który biorę połówkę rano i wieczorem (na początku neurolog zapisał mi 3xdziennie po połówce ale już zmniejszyłam dawkę). Biorę też ConcorCor 1,25 na zmniejszenie pulsu. Czasami wiadomo nachodzą mnie pesymistyczne myśli, ale już występują coraz rzadziej. Staram się już nie myśleć o nerwicy, ale od kilku dni mam uczucie bolącego serca i zastanawiam się, czy to znowu nerwica czy rzeczywiście mi coś dolega. No i jak długo można brać takie tabletki psychotropowe czy są bardzo szkodliwe? Proszę o radę

Witam, Szczęśliwie nie ma Pani poważnej choroby serca i warto pamiętać o tym, co powiedział lekarz wykonujący echo serca. Leki przeciwlękowe, do których należy Sedam 3 mg mają swoje określone szkodliwości, które wymieniono w ulotce załączonej do opakowania leku. Z powodu tych szkodliwości nie zaleca się stosowania leku dłużej niż 80-12 tygodni. Jednak Sedamu nie należy odstawiać nagle, tylko stopniowo - w porozumieniu ze swoim psychiatrą lub neurologiem.