Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników EEG przy nadruchliwości u dziecka

Gość Skorpion143

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Skorpion143

Dzień Dobry. Proszę o interpretacje wyników EEG syna (10 lat) Syn jest pod opieką kardiologa, ponieważ ma bradykardię,(występuję w serduszko pojedyncze przedwczesne pobudzenia pochodzenia nadkomorowego, niektóre przewodzone z aberacją śródkomorową) szukałem ich przyczyn u innych lekarzy, którzy zasugerowaliby pójść do neurologa. Neurolog skupiła się na nadruchliwości mojego dziecka i zleciła badania EEG a teraz chce by zrobić Tomografię komputerową głowy - czy to potrzebne. Po badaniach EEG nie wytłumaczyła, co oznaczają wyniki. Poniżej opis badania ,, Zapis EEG wykonany w czuwania, bez leków. Zapis zróżnicowany przestrzennie. Czynność bioelektryczna w okolicach ciemieniowo - potylicznych złożona jest z dominującej czynności alaf ok 9-10 c/s o amplitudzie do 50 - 60 uV z udziałem niskonapięciowej czynności szybkiej oraz przejściowo fal theta z postaci grup i rzadziej serii. W pozostałych okolicach aa zwłaszcza w okolicach czołowych dominuje czynność wolna theta czasem w postaci serii fal o amplitudzie znacznie wyższej od tła z udziałem niskonapięciowej czynności szybkiej. RZ sym . W czasie hiperwentylacji ulegają nasileniu zmiany czynności bioelektrycznej w okolicach czołowo- skroniowej w postaci grup wysokonapięciowych fal wolnych delta o amplitudzie nawet do 250uV. Fs bez wpływu na zapis. ORZECENIE: Zapis nieprawidłowy - wykazuje zmiany zlokalizowane w okolicach czołowych. ADNOTACJE: AB * Byłem również z dzieckiem u psychologa. Opis wyników. W badaniu testowym: Prawidłowo nawiązuje kontakt słowny i emocjonalny, trochę sepleni, prawidłowo rozumie i zapamiętuje instrukcje, tempo pracy przeciętne, ma problemy z koncentracją uwagi, wytrwałością, samodzielną pracą. W skali dojrzałości umysłowej Columbia wynik przeliczony w skali wechslerowskiej II = 91. Wykazuje przeciętny poziom dojrzałości umysłowej. Odwzorowanie testu Bender Koppitz wykazuje prawidłowy rozwój percepcji wzrokowej i koordynacji wzrokowo - ruchowej. Test Kocha wskazuje na impulsywność, pobudliwość emocjonalną, niedojrzałość, małą tolerancje frustracji. WNIOSKI: Przeciętny poziom dojrzałości umysłowej. Wynik testu ograniczonego w normie. Cechy nadpobudliwości i niedojrzałości emocjonalnej. Proszę o poradę, co robić czy wykonywać TK i jak interpretować te wyniki i czy mają jakiś wpływ i powiązanie z problemem serca u dziecka.

Witam, Nadkomorowe pobudzenia przedwczesne nie są zasadniczo istotną nieprawidłowością, chyba, że jest ich bardzo dużo i jeżeli przeszkadzają synowi. EEG zostało ocenione jako nieprawidłowe, neurolog zakwalifikował syna do badania tomografii komputerowej głowy. Jest niezrozumiałe, dlaczego ma Pan wątpliwości, czy wykonać to badanie? Zawsze ma Pan prawo, jako ojciec dziecka, do zadawania pytań lekarzowi, w taki sposób, żeby nie wychodzić z gabinetu lekarskiego bez wyjaśnienia wszystkich wątpliwości. Podobnie, gdy przyjdzie Pan do lekarza w swojej sprawie, też warto o wszystko pytać, żeby rozumiał Pan możliwie jak najwięcej, co do potrzeby wykonania dodatkowych badań, a także ryzyka związanego z każdym badaniem.