Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja zastawki mitralnej i aortalnej metodą przezskórną

Ludwika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Syn, lat 31, jest pod opieka poradni kardiologicznej, stwierdzono u niego wadę zastawki mitralnej i aortalnej i zalecono operację wszczepienia sztucznych zastawek metodą tradycyjną. Przeczytałam w internecie, że istnieje możliwość wymiany metodą przezskórną, bez otwierania klatki piersiowej. Rozumiem, że decyzja o takim zabiegu operacji może nastąpić po dokładnym zbadaniu pacjenta, ale może proszę o informację, gdzie w Polsce są wykonywane takie zabiegi? Czy można zgłosic się, zarezerwować termin, jaka obowiązuje procedura ? Ludwika

Ludwiko! Takie zabiegi robią w Instytucie Kardiologii w Warszawie- Aninie i Śląskim Centrum Chorób Serca w zabrzu i w Krakowie w szpitalu im. Jana Pawła II. Ale z tego,co wiem, to nam, młodym z wadami serca, przezskórnie wszczepia się zastawki płucne, zwłaszcza gdy już mieliśmy operacje tradycyjne. Pozostałe zastwki wszczepia się niektórym pacjentom w starszym wieku, by nie obciążać ich organizmu operacją. Tylko po dokładnych badanich (np. tomografia, rezonans magnetyczny, cewnikowanie serca) kardiochirurg oceni, w jaki sp0osób można wszczepić zastawkę. NIe u każdego jest to możliwe. Kardiolog syna powinien wiedzieć, jakie ośrodki są najlepsze w tej dziedzinie. To te, które podałam, bo tam operuje się dorosłych z wrodzonymi wadami serca. Na pewno trzeba mieć skierowanie od kardiologa do konkrtetnego ośrodka, a potem zadzwonić i umówić się na termin przyjęcia na odział, by zrobic badania, albo na konsultację w poradni. Panią i syna zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka. Działają tam rodzice dzieci i my, dorośli, czyli GUCHe. Pozdrawiam

Serdecznie dziękuję za informacje. Syn również twierdzi, po badaniach specjalistycznych i konsultacji z lekarzem, że powinna być operacja metodą tradycyjną. Jest zdecydowany poddać się temu zabiegowi. Jednak, ja chciałam dowiedzieć się coś więcej od osób, które już są po.... Ponadto medycyna rozwija się i czas przynosi nowe rozwiązania. Pozdrawiam