Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w klatce piersiowej po wysiłku fizycznym u nastolatki

Gość Nesteaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem, że przy wysiłku fizycznym, nawet niezbyt wielkim (siatka, czy granie w kosza) pojawiają się u mnie bóle w klatce piersiowej, które skutecznie uniemożliwiają mi dalsze bieganie itp. :/ Nie mam pojęcia dlaczego, mama stwierdziła, że po prostu brak kondycji, ale ja tak nie uważam, bo w ogóle nie zdążę się dobrze zmęczyć, a serce strasznie mocno, szybko mi bije a do tego boli. Byłam u lekarza pare miesiecy temu i stwierdził u mnie niedoczynność tarczycy, oprócz tego mam wypadanie zastawki i lekką arytmię, a także podwyższone ciśnienie (140, kiedys mierząc w domu na spokojnie, wieczorem zdarzyło mi się nawet i 170, co dziwne wydaje mi sie przy niedoczynnosci...) Mam podwyższony cholesterol, inny lekarz zlecił mi diete, cwiczenia itp. i jak z dieta nie mam problemu tak z cwiczeniem na w-fie jest strasznie, bo zamiast wyrabiac sobie powoli kondycji czuje sie coraz gorzej i czasem na rozrzewce juz zaczyna sie u mnie ból :/ Nie wiem co dalej z tym zrobić.

Witam, Niedoczynność tarczycy może powodować nadmierną męczliwość, czyli ograniczenie tolerancji wysiłku. Wypadanie płatka zastawki mitralnej może być przyczyną bólów w klatce piersiowej, chociaż nie zawsze są one związane z wysiłkami fizycznymi. Rzeczywiście, przyspieszenia rytmu serca nie są charakterystyczne dla niedoczynności tarczycy - częściej występuje wtedy wolne tętno. Być może napadowe szybkie bicie serca wymaga dokladniejszego zbadania? Proponuęe wykonanie holtera, zanim rozpocznie się leczenie ewentualnych zaburzeń rytmu serca.