Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja bajpasów przy wszczepionym kardiowerterze

Gość alabama

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Moja mama od dwóch lat ma wszczepiony kardiowerter. 5 lat temu przeszła bardzo ciężki zawał. W tej chwili oprócz choroby wieńcowej ma cukrzycę i niewydolność nerek. Po ostatniej koronografii w lipcu br. lekarze chcą jej założyć bajpasy. Operację ma już w przyszłym tygodniu. Mama ma 68 lat, bardzo to przeżywa. W sumie to ja też się boję tej jej operacji. Proszę o informację, jak w przypadku osoby z kardiowerterem wygląda proces rekonwalescencji po zakładaniu bajpasów, czy mama powinna po operacji nosić pasy, czy gorset? Z tego co wiem mając kardiowerter nie można go uciskać. Jak długo powinna leżeć po operacji, czy wskazany jest może pobyt w sanatorium?

Witam, Warto być w bezpośrednim kontakcie z lekarzami, którzy leczą Mamę w szpitalu. Wtedy można zadawać wszystkie postawione wyżej pytania po kolei, w odpowiednim czasie. Jeżeli okaże się, że pas stabilizujący mostek uciska na kardiowerter-defibrylator, można pas odpowiednio zmodyfikować, wycinając otwór lub fragment z brzegu pasa w taki sposób, żeby nie uciskał na urządzenie.