Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyższona temperatura po wymianie zastawki serca na biologiczną

MrPink

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 1,5 tygodnia temu miałem wymienianą zastawkę na biologiczną. Przez pierwszy tydzień nieco gorączkowałem, ale z tego co widziałem w szpitalu te podwyższone temperatury miała większość osób po operacji ;) Obecnie czuję się bardzo dobrze, rany w 90% g oją się bardzo dobrze, ale mam takie pytanie - czy po operacji długo utrzymuje się nieco podwyższona temperatura? Obecnie mam temp 37,5, nie mam przy tym żadnych bólów, kołatania serca, co najwyżej lekko przyspieszony puls. Wczoraj skończyłem przyjmować doustnie antybiotyk, wcześniej w szpitalu miałem podawany antybiotyk dożylnie - w kroplówce. Nie wiem czy jest się czym przejmować na zapas? W niedzielę będę na badaniu kontrolnym u znajomego kardiochirurga więc zastanawiam się czy czekać do tego czasu czy raczej teraz zaczać coś w tym kierunku? Czy raczej nie ma się czym przejmować? Głównie chodzi mi o to, aby nie nabawić się zapalenia, np zapalenia wsierdzia. Dodam tylko, że przed wyjściem ze szpitala wszystkie wyniki badań były bardzo dobre, co najmniej mieściły się w normie. Nie choruję na choroby przewlekłe, nie jestem cukrzykiem, nie palę, obecnie nie piję alkoholu i na razie wstrzymałem się kawy, stosuję dietę bogatą w białko i witaminy. pozdrawiam :)

Witaj, ja po wymianie zastawki aortalnej na mechaniczną również przez jakiś okres miałem podwyższoną temperaturę. Trwało to zdaje się że nawet około 3-4 tygodni. Nie przyjmowałem antybiotyków, lekarze kazali mi jedynie zażywać paracetamol. Również miałem wszystkie wyniki w porządku, ale z powodu stanu podgorączkowego przetrzymano mnie tydzień dłużej w szpitalu. Moim zdaniem powinieneś cały czas sprawdzać temperaturę i czekać. Oczywiście w przypadku zwiększania się gorączki kontaktuj się z lekarzem. Wszelkiego rodzaju stany zapalne są groźne dla nas VIP*ów;) Życzę zdrowia!

Mr Pink: To normalna reakcja organizmu. 1,5 tygodnia to bardzo krótki czas po operacji. Zapalenia wsierdzia nie powinieneś dostać, bo bierzesz antybiotyki. Mam nadzieję, że nie pojawią się inne problemy. Nie przemęczaj się, nie dźwigaj, odpocztwaj i staraj się nie nakręcać :-)