Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zabieg dziurki w sercu

Wejzik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewa30zToF

Wejzik, najpierw sprawdź, gdzie dokładnie ta dziurka i o jaki zabieg chodzi, a potem pytaj. U dorosłych zwykle wykrywa się ubytki w przegrodzie międzyprzedsionkowej (ASD), mogą być typu I lub II. Może też chodzić o PFO, czy drożny otwór owalny. Ubytki takie, jeśli są małe i są anatomiczne warunki, zamyka sie przezskórnie, wsuwając do serca przez żyłę lub tętnice udową specjalną siateczkę, tzw. zapinkę Amplatza (inne nazwy: parasolka, Amplatzer). Zabieg wykonuj sie w znieczuleniu miejscowym, nie otwiera się klatki, nie tnie mostka, a do domu pacjent wychodzi po 2-3 dniach od zabiegu. jeśli ubytek jest duży, to zamyka się go operacyjnie. Masz skierowanie do jakiegoś szpitala na badania szczegółowe?

Ewo czy operacje idzie przeżyć to Ty wiesz najlepiej.Jak widać ja dalej tchurzę :~) Żebyśmy się lepiej rozumiały-ja nie podważam tego co piszesz tylko dopisuję własne doświadczenia po to aby czytający miał większą jasność.Szukałam na tym forum osoby z moją wadą i do dziś nie znalazłam:-( więc może moje wypowiedzi komuś się przydadzą.Pozdrawiam.

Gość Ewa30zToF

Anetas: Mam nadzieję, że w ogole nie będziesz wymagac operacji, a jeśli już, to nastąpi to za długi czas i może wtedy okaże się, że można Cie też naprawić przezskórnie. Jakakolwiek operacja to nie zabawa, nikt nie chce jej się poddać dobrowolnie, ale jeśli nie ma innej możliwości uratowania życia, czy poprawy jego komfortu, to nie warto przed nią uciekać.

Oj Ewuś wiem że dobrze radzisz ale ja jestem tchórz .Kiedyś jak mi znaleźli wadę i miałam mieć operację rozmawiałam z kardiochirurgami i oni twierdzili że jeśli nie poddam się operacji to po czterdziestym roku życia będę miała serce w takim stanie że tylko przeszczep mi pomoże..Mąż się przeraził jak to usłyszał.Ja jednak w to nie wierzę.W chwili obecnej jestem na lekach i czuję się w miarę dobrze.Wiem że operacja jest nieunikniona i kiedyś nastąpi,jednak aby to było jak najpóźniej bo łatwiej mi będzie podjąć taką decyzję jak dzieci będą odchowane.Pozdrawiam cieplutko.