Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skutki uboczne zażywania Nebileninu na zaburzenia rytmu serca

Rekomendowane odpowiedzi

KAZDY lek ma skutki uboczne. Wskazania: Nadciśnienie tętnicze. Przelekła niewydolność serca u pacjentów w wieku 70 lat lub starszych. (to na pewno lek dla Ciebie? Nie lepszy bylby Concor Cor?) Dawkowanie: Doustnie. Dawkę i częstotliwość stosowania leku ustala lekarz. Lek można przyjmować niezależnie od posiłków, o tej samej porze. Możliwe skutki uboczne: Często: ból i zawroty głowy, zmęczenie, nietypowy świąd lub uczucie mrowienia, biegunka, zaparcia, nudności, duszność, obrzęk rąk i/lub nóg. Niezbyt często: zaburzenia rytmu serca, niskie ciśnienie tętnicze krwi, zaburzenia widzenia, impotencja (trudność w osiągnięciu erekcji), odczucia depresyjne, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, wsypka skórna, ucisk w klatce piersiowej, trudności w oddychaniu, koszmary senne. Bardzo rzadko: omdlenia, reakcje nadwrażliwości, nasilenie łuszczycy. Występowanie po zastosowaniu leku takich działań niepożądanych jak np. zawroty głowy, zaburzenia widzenia, stwarza niebezpieczeństwo związane z prowadzeniem pojazdów oraz obsługą maszyn, szczególnie w początkowym okresie leczenia.

Gość ania0102

Witaminy też powodują długą listę skutków ubocznych. Małż (lat 31) od dwóch na nebileninie, przeszedł z betalocu. NIE MA SKUTKÓW UBOCZNYCH. Jeśli się pojawią - lekarz i zmiana leku, na wszystko można źle zareagować, na sok z marchewki też, więc daruj sobie przytaczanie cytatów z ulotki, bo tu nie o to jednak chodzi.

Nie rozumiem dlaczego mam sobie darowac :) To, ze dany lek u kogos nie daje zadnych skutkow ubocznych (odczuwalnych, bo nieodczuwalne, np. dla watroby, daje zawsze) nie znaczy, ze u innej osoby nie da. Skutki uboczne sa MOZLIWE, a nie koniecznie i nigdzie tego nie pisalam. Reakcja na leki to sprawa b. indywidualna i nie jest tak, ze fakt super tolerancji u X ma oznaczac ogolnie jakosc leku dla populacji. Niestety, leki ustawia sie metoda prob i bledow. Oczywiscie, ze lek reguluje czestoskurcz, ale leczy takze nadcisnienie :) dla osob z zaburzeniami nerwicowymi, do ktorych Schiza77 nalezy (wiem, bo ja znam) lepszy bylby celowany beta-bloker. Jej problemy nie maja natury organicznej. Mozna by rzec - daruj sobie wymadrzanie, bo Twoj maz jest JEDNYM przypadkiem, a nie armia przebadanych pacjentow, zebys sie wypowiadala autorytarnie o leku.

Gość ania0102

Do hexe: wymądrzać to Ty, nie ja. Autorki nie znam (skoro ją znasz osobiście to udzielaj porad osobiście), dlatego na proste pytanie (patrz: pierwszy post) udzielam jak najprostszej odpowiedzi (dodatkowo: warto do końca czytać wypowiedzi innych, niż później udzielać porad w stylu *nie każdy reaguje...* skoro z mojej wypowiedzi inteligenta osoba wyczyta, że *nie każdy reaguje.... a wtedy lekarz i zmiana leku*. Kolejna rzecz: osoba, która lek ma przyjąć bądź przyjmuje, przeczytała ulotkę w każdą stronę, nie trzeba przytaczać zatem oczywistych oczywistości. Skoro padło pytanie, zapewne odnosi się ono do doświadczeń innych stosujących, nie do doświadczeń ulotki. Kolejna sprawa: autorka pisze o częstoskurczu, Ty odpowiadasz o nadciśnieniu. Rozumiem, że wynika to z Twojej znajomości autorki, ja wróżką nie jestem, więc cofam do początku: udzielaj rad osobiście osobie, którą znasz, nie polemizuj w temacie, który dla Ciebie jest oczywisty, dla obcej osoby - zrozumiałe jest tyle, co można z pytania odczytać.

Przepisano mi nebilenin gdyż nie powinien mieć skutków w postaci zaburzeń erekcji..wczeniej brałem bisocard oraz metocard i erekcja niestety po kilku dniach klapła...o nebileninie jest duzo pozytywnych opini pod tym kątem jest na polskich i amerykanskich forach, mniejsze ryzyko zaburzeń erekcji poniewaz jest to jeden z nielicznych beta blokerów rozszerzających naczynia krwionośne, a to warunkuje erekcje..w nim moja ostatnia nadzieja..