Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność aortalna i lekkie zwężenie aorty a ciąża

Gość fsfs

Rekomendowane odpowiedzi

Itam! Poszukuję kobiet, które być może mają taką samą wadę serca, ale także prosze o informację czy według Was kwalifiuję się do zabiegu( oczywiście wiem że najważniejsza jest opinia lekarza, ale jeszcze nie widziałam się z nich po echo) Lkr: 64mm, Lkrsk:44 PMkr: 11mm T.Sc.r. 8mm, Pkr 19mm LP: 26mm EF 68% Ao wst. 30mm łuk 29mm, zst. 19mm Pa: 21mm Zastawka ortalna dwupłatkowa PGA max 41mm Hg śr. 25mm Hg duża fala zwortna aortalna, Pytam o to gdyż bardzo chciałbym zajść w ciążę czy ktoś z Was słyszał o przypadkach ciąży przy tak dużej niedomykalności. Bardzo proszę o dpowiedzi iopinie.

Gość Ewa30ToF

Fsfs: Zajście w ciążę powinnaś skonsultować z kardiologiem. Może wcześniej trzeba będzie zastawkę wymienić. Ja też mam wadę serca, ale inną, jestem po 3 operacjach. Lekarze w Aninie zabraniaja mi zajść w ciążę, bo mam poszerzona aortę. Czeka mnie 4 operacja... Zapraszam na wątek dla dorosłych z wadami serca na forum Fundacji Serce Dziecka. Pozdrawiam

Warszawa Anin Centrum Kardiologii Allenort Adres: ul. Płowiecka 37 04-501 Warszawa (woj. mazowieckie), tel: 509 14 60 Poradnia nadciśnienia tętniczego Poradnia wad serca Poradnia chorób naczyń Poradnia kardiologiczna Poradnia kardiochirurgiczna http://www.ckanin.pl/ Instytut Kardiologii w Aninie tel. 022 34 34 475 - sekretariat Poradni Wrodzonych Wad Serca Klinika Wrodzonych Wad Serca w Aninie tel. 022 34 34 602 - sekretariat prof. Hoffmana adres: 04-628 Warszawa ul. Alpejska 42

Ja mam wrodzoną niedomykalność aortalną drugiego stopnia wykrytą u mnie w wieku 12 lat.Obecnie mam 31 jakoś nigdy mi ona w niczym nie przeszkadzała,również w czasie ciąży.Urodziłam zdrowego synka w 2009roku,cała ciąża przebiegła bezproblemowo i wada w żaden sposób nie komplikowała jej.Jedynym minusem było,iż moja kardiolog wystawiając opinię dla ginekologa zaznaczyła iż rozwiązanie powinno być przez cesarskie ciecie.W jednym ze szpitali nawet nie chcieli się na to zgodzić,bo uważali,że powinnam rodzić naturalnie mimo tej wady,ja również za tym byłam.Odesłali mnie do innego szpitala gdzie zrobiono mi tzw.planowaną cesarkę,czyli ustalono datę i po prostu *poszłam pod nóż*. Opinie co do ciąży są różne więc warto konsultować się z zaufanym kardiologiem. Ostatnio pytałam mojej,czy są jakieś przeciwwskazania do drugiej ciąży,a ona tylko się uśmiechnęła i powiedziała,że w moim przypadku żadne. Życzę powodzenia i tego,aby każdemu wada serca dawała tylko takie *niedogodności* jak dla mnie,czyli konieczność cesarki,nic poza tym.

Witam! Ja też mam problem z sercem a mimo tego jestem w ciąży i lekarze powiedzieli że jest duże ryzyko 50% na 50%. Ale ja wierzę że wszystko będzie dobrze, widocznie Bóg tak chciał że jestem w ciązy. Możecie poradzić mi dobre kliniki dla takich problemów.