Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wypadanie płatka zastawki dwudzielnej a ciąża

Gość Ania25

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ania25
witam, mam wypadanie platka zastawki dwudzielnej i tachyarytmie, zastanawiam sie czy to nie jest przeciwskazaniem do ciazy, czy nie wplynie to na zdrowie dzidzi oraz czy nie ma dla nas niebezpieczenstwa podczas porodu? z gory dziekuje za sugestie
Witam !!! Mam 25 lat .Cztery miesiące temu urodziłam dziecko. W ciązy miałam tachycardie podobno zwiazana z zanizonym poziomem potasu moje tetno w spoczynku wynosilo ok 100/min.To bardzo uciązliwe, do tego bezsennosc bo organizm jest na wysokich obrotach.Po ciazy zrobiono mi echo serca mam zwezenie zastawki mitralnej serca najprawdopodobie przyczyna były dwa lata temu usuniete migdalki.Bardzo sie bałam o zdrowie dziecka bo myslalam ze bedzie niedotlenione, wszystko jest ok!Ciąza była dla mnie horrorem ze względu na serce.Raczej sie juz na drugie dziecko nie zdecyduje. pozdrawiam Cie jakby co to odpisz na maila
Witam serdecznie . Najważniejsze pytanie o czy bierzesz jakieś leki na tachyarytmie. Bo jeśli tak to jakie . Ja np. na tachykardie biorę Atenolol i wiem juz dziś że zanim zajde w ciąże musze iśc na konsultacjie to kardiologa i niestety odstawić wszytkie leki. Niestety niektóre z tych leków na serce powoduja uszkodzenie plodu a nawet jego smierć. Dlatego zanim zdecydujesz sie na dzicko idz po poradę do lekarza. to dla twojego bezpieczeństwa i dla przyszłego dziecka
Witam! Jestem po operacjach serca. Mam wszczepiony homograf i mam zwężenie zastawki miterlnej. Kardiolog powiedział, że mogę zajść w ciążę. Jadnak ciągle się obawiam. Fizycznie czuję się świetnie. Nic mi nie dolega, wydolnościowo jest dobrze. Jestem zastała, mam kiepskie mięśnie, ale to tylko moja wina, bo sie nie ruszam :-P Nie mam żadnego dobrego ginekologa, który poprowadził by ciazę. Nie chcę zaniedbać sprawy. Mieszkam w okolicach Wawy. Czy mogłybyscie mi polecić dobrego ginekologa? Pozdrawiam Ola
Właśnie problemem w tym wszystkim są leki, które sie zażywa bo mogą niekorzystnie wpływać na rozwijający się płód. Pamiętaj też, że niektóre leki jescze długo w organizmie zostają więc ciągle trzeba używać antykoncepcji, bo dany lek może być już groźny w pierwszych tygodniach ciąży. Ty możesz nie wiedzieć że jesteś w ciązy a lek już działa szkodliwie na płód. Tutaj trzeba bardzo uważać i najlepiej znaleźć zarówno dobrego ginekologa jak i kardiologa, często robić badanie elektrolitów ( potas jest najważniejszy) i oczywiście o wszystkich objawach im dokładnie opowiedzieć. Wtedy nie powinno być kłopotów. Pozdrawiam:)