Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Śladowa niedomykalność zastawki trójdzielnej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich. Pare miesiecy temu bylem w szpitalu. Mialem robione EKG i USG serca. Przypadkowo wykryto niedomykalnosc zastawki trojdzielnej - sladowa. Czy mam sie czym martwic? Na domiar zlego mam nerwice i straszna panika mnie objela , normalnie nie wiem co mam robic i czy to co powaznego i czy zagraza zyciu. Bede wdzieczny jezeli ktos mnie uspokoi , mam dopiero 19 lat przedemna cale zycie a tutaj takie cos wynalazlem w wypisie szpialnym.

Gość Ewa30zToF

Spokojnie, Damianie! Śladowa to znaczy bardzo niewielka, nieistotna. Może ją trzeba obserwowac, ale na pewno nic Ci nie grozi. Z wynikiem echo musisz i tak iśc do kardiologa, więc on Ci odpowie na wszystkie pytania.

Jak wyjeżdżasz,weż sobie zapas tabletek ziołowych uspokajających labofarm+ magnez z witaminą B6.Stale zażywaj.Magnez 1 opakowanie.Weż sobie też zapas herbat z dzikiej róży i z kwiatu głogu-,,sypane ** kupione w sklepie zielarskim.A także dobry miód.Wieczorem należy łyżkę miodu wrzucić do szkl. zimnej przegotowanej wody.Niech stoi do rana.Rano zamieszać i wypić.Dobre dla serca. Jak mówi poprzedniczka,śladowe tzn. nieistotne dla pracy serca. Więc chyba jesteś podatny na sugestie i masz te same objawy co koleżanka. Takie rzeczy się zdarzają. Nie pękaj , nic ci nie grozi.

Podatny na sugestie tzn. ,że np. jak komuś coś dolega i o tym ci opowiada,to tobie wydaje się ,że masz te same dolegliwości,a naprawdę nic ci nie jest.Ja polecam te tabl. labofarm,bo są one niepowlekane,złozone z kilku ,chyba z 4 ziół,a więc są to czyste zioła,bez sztucznych składników.Preparat złozony z kilku ziół lepiej działa niż np. pojedyncze zioło,jak melisa czy kozłek.Myśle,ze nie masz się czym przejmować,systematycznie tylko uzywać zioła i zachowac spokój i pogode ducha.Życzę powodzenia i pozdrawiam.

Tylko że ona miała jakieś wady sercowe i czasami przy mnie chwytala sie za serce a nigdy nie chciala o tym powiedziec , wiec moje nerwy sa uzasadnione. Tutaj pisze jeszcze *Fali zwrotnej ślad* czyli że chyba takie coś miało u mnie miejsce. Kardiologa juz mam wiec dowiem sie troszke wiecej , jezeli ktos ma jeszcze jakies uwagi i podobna wade to prosze o wypowiedz.

Gość Ewa30zToF

Damian! Wady serca sa wrodozne lub nabyte np. w wyniku choroby. Nie można się nimi zarazić, bo to nieprawidłowości anatomiczne, a nie choroby wirusowe! Spytaj lekarza, czy możesz pracowac fizycznie, ale pewnie tak. Może każe Ci robić echo co jakiś czas i to wszystko. Sa dużo poważniejsze wady serca, złożone, wymagające kilku operacji, ale twoja to nawet nie wada, tylko odmiana anatomiczna zastawki. Fala zwrotna oznacza, ze jest przeciek krwi między przedsionkiem a komorą

Ja wiem że istnieją 1000x gorsze wady co nie znaczy ze jestem czlowiekiem ktory straszliwie sie przejmuje bo szczerze mowiac o swoje zdrowie nie dbam. Boje sie ze strace przytomnosc bo pare razy zaslablem i nie wiem co to za wada. Wlasnie od choroby , wiadomo od jakiej choroby? Nie wiadomo. Zobaczymy czy bede mogl pracowac fizycznie a chcialem zapisac sie na basen i silownie ale widze ze plany pomalu legaja w gruzach. Strasznie brzmi ten przeciek krwi ale to moze tylko strasznie brzmi niz wyglada poniewaz na tym sie nie znam.

Gość Ewa30zToF

Damian, chorób uszkadzającyh serce, jest kilka, np. grypa i angina, które nieleczone, mogą przejśc w zapalenie wsierdzia. Uszkodzić zastawki mogą też bakterie z nieleczonych zębów itp. Jesli płatki zastawki sie nie domykają, to krew cofa się z komory do przedsionka. Tyle. Póki nie uzyskasz od lekarza konkretnych informacji, to się nie denerwuj!