Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja metodą hybrydową przy rozwarswieniu łuku aorty i tętniaku w opłucnej

freshka

Rekomendowane odpowiedzi

10 lat temu tata miał tętniaka aorty to bardzo ciężka operacja jednak udała się i wracał do normy teraz okazało się że wystąpiło rozwarstwienie łuku aorty oraz tętniak w opłucnej, to patowa sytuacja, od lekarza usłyszałam że może być operowany metodą hybrydową.. czy ktoś z Was bądź waszych bliskich był poddany tej metodzie? mam wrażenie że to wszystko się nie uda..

Metoda Hybrydowa w tym przypadku polega na połączeniu końca zwykłej protezy naczyniowej z kołnierzem stentgraftu i i wpuszczenie stentgraftu do Aorty zstępującej , w obszar gdzie zawsze było niezmiernie trudno się dostać . Ostatnie lata to dynamiczny rozwój metod hybrydowych . Łączą one zdobycze nauki chirurgii wewnątrznaczyniowej i klasycznej . Właśnie w tym kierunku rozwija się chirurgia naczyniowa . Z roku na rok liczba zabiegów hybrydowych rośnie o 20-30% , jednocześnie liczba zabiegów tradycyjnych pozostaje na tym samym poziomie , tym samym liczba zabiegów hybrydowych w ogólnym bilansie stale rośnie . Umieściłem na serwerze opis takiej operacji z komentarzem Pana Profesora Andrzeja Bidermanna , jako plik txt , proszę ściągnąć i zapoznać się z treścią ... http://hotfile.com/dl/122225524/92a4ff7/h.txt.html Pani połowę ma zrobioną (Ao wstępujacą ) także będzie łatwiej . Lekarze chcą operować , a więc sądzą odwrotnie niż Pani , że się uda . Ta operacja , to dla Pani wielka szansa , proszę jej nie zmarnować