Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kaszel przy dodatkowych skurczach serca

Schiza77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od dawna mam dodatkowe skurcze, jedni lekarze wychwycili tachykardię inni arytmię, w każdym razie niby nic groźnego, *moge z tym żyć*. Jednak ja zaczęłam zauważać dwie ważne rzeczy. Zawsze gdy serce bije *nie tak*, gdy mam kołatania, potknięcia, uczucia nie odbijania serca (jakby chwilowy postój jednej strony i za chwile wielkie BUM) kaszlę, czasem az tak, że zaczynam się dusić, zbiera mnie na wymioty, do tego dochodzi mi takie dziwne poruszanie rzuchwą, gwałtowne połykanie sliny. Czy to ma jakiś związek z czymś poważniejszym? Czy to raczej kwestia nerwów? Kaszel i te ruchy szczęką, są ode mnie nie zależne, nie mogę ich powstrzymać, pojawiają się i znikają samoistnie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Też tak mam, kaszel napadowy aż prawie do wymiotów.Na pewno arytmia ma związek z kaszlem.Nie mam tzw szczękościsku czy potrzeby ruszania nią.Za to gule w gardle i uczucie jakbym nie mogła połknąć śliny albo ona gdzieś stała w krtani . Szczekościsk szczeki jak i mimowolne zaciskanie sa spowodowane za mała ilością wapnia.

Nie jestem lekarzem także nie traktuj mojej wypowiedzi tak bardzo poważnie ale czytałam o takiej jednostce chorobowej - nie pamiętam nazwy - gdzie po skurczach dodatkowych występuje kaszel. Nie wiem czy to dotyczy również częstoskurczy. Widziałam nawet taki filmik na youtube gdzie pacjent był podpięty do monitora i po każdym skurczu dodatkowym widocznym na ekg pacjent kaszlał. Było to niezalezne od jego woli. Ale z wypowiedzi wielu osób na forach wiem też że wiele osób odczuwa potrzebę kaszlnięcia po skurczu (potrafią to jednak opanować). Warto więc jesli nie możesz tego powstrzymać, skontaktowac się z lekarzem bo jeśli masz dużo tych arytmii to taki kaszel może być męczący.