Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przebieg i dieta po zabiegu założenia zapinki Amplatza

Gość haley

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,w lipcu mam mieć zakładaną zapinkę amplatza ,chciałabym sie dowiedziec wszystkiego co mozliwe na temat przygotowania do tego zabiegu,jak ten zabieg dokladnie wyglada(wiem tylko ze przez zyle udową i ze bede pod lekiem uspakajającym) i przedewszystkim co wolno czego nie wolno po takim zabiegu...

Gość Ewa30zToF

Haley, poczytaj informacje o zapince na forum, bo jest ich sporo. Kilka godzin po zabiegu nie wolno ruszać nakłutą noga, trzeba leżeć na płasko. Wychodzisz do domu 2-3 dni po zabiegu, a resztę Ci powie lekarz. Może dostaniesz kilka dni zwolnienia lekarskiego, a potem wrócisz do zwykłego, normalnego zycia, bo będziesz zdrowy :-)

Gość Ewa30zToF

Haley, pewnie, że się trzeba wydepilować. I panów też to dotyczy :-) Ogolić trzeba obie pachwiny, bo nie wiadomo, w którą się będą chcieli wkłuć :-) Poza tym być moze każą Ci się wykąpać w takim przyjemnie pachnącym płynie odkażającym dzień przed zabiegiem i rano w dniu zabiegu. Ciesz się, że nie masz włosów na klacie, bo faceci z takim zarostem też muszą go zgolić przed operacjami serca :-)

Gość Ewa30zToF

Pobyt chyba drugi, bo przecież urodziłaś się też w szpitalu (raczej)...:-) Golisz tylko pachwiny. Tam Ci robią małe nacięcie, przez które wkłasdają cienką rurkę z zapinką. Po zabiegu nie ma szans, by ta zapinka się przesunęła, czy nawet wyleciała z miejsca, na ktory ją założono, bo zarośnie Twoją tkanką... Zapraszam Cię na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie nie brak też oosób dorosłych z wrodzonymi wadami serca. ASD, które pewnie mkasz, to własnie wada wrodzona, ale często wykrywana u dorosłych dopiero. Na forum jest kilka osób po zamknięciu ASD lub innego typu ubytku zapinką. Jest też mama takiej osoby (Marcin ma ponad 20 lat, studiuje, ale jest nieśmiały...)U niego wada została wykryta, gdy miał 17 lat.. ja mam inną wade, złożoną, więc u mnie nie było możliwości korekcji taką metodą, jak u Ciebie. Ale miałam kilka cewnikowań serca, które robi się tak samo, jak zamknięcie ASD zapinką Amplatza, do tego jeden znieudany zabieg przezskórny, więc mam doświadczenie w tych sprawach :-)

Gość Ewa30zToF

Z tą aktywnością może trzeba będzie poczekać, wypytaj o wszystko lekarza. Na tym forum, o którym Ci wspomniałam, jedna z osób po zamknięciu drożnego otworu owalnego, też zapinką, napisała, że jej lekarze zalecili miesiąc odpoczynku: *Jeśli chodzi o aktywność fizyczną, to trzeba prowadzić oszczędny tryb życia. W pierwszym miesiącu po zabiegu tylko odpoczywamy, następnie można zacząć delikatny trening tlenowy. Zakazane - niewskazane są ćwiczenia siłowe - oporowe. Pół roku po zabiegu jest kontrola TEE i być może wtedy pozwolą na nieco więcej *

Witam szukam osob po załozeniu zapinki asd.chcialam sie dowiedziec jak trzeba funkcjonowac.. ja juz jestem miesiąc po tym zabiegu i czuje sie bardzo zle w glowie mi sie kreci slabo mi jest .kłocia z lewej strony robilam czesto ekg i jest ok.usg serca tez po tym zabiegu mialam jakis czas pozniej i tez jest ok wiec czemu sie tak zle czuje.z lekow biore acard i nebilet na zwolnienie bicia serca prosze o odpowiedz .bo juz nie daje rady tez psychicznie mialo byc lepiej....jestem zalamana nie moge normalnie funkcjonowac jak kiedys i mam 4letnią coreczke ktorą sie sama zajmuje...