Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wymiana zastawki aortalnej przed zajściem w ciążę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Moja zona ma wrodzone zwezenie zastawki aortalnej. W dziecinstwie miala operacje. Mieszkamy w Anglii, lecz zona przy okazji krotkiego pobytu w Polsce odwiedzila kardiologa, poniewaz planujemy dziecko. Oto jakie dostala wyniki: Gradient przez zastawke aortalna: max 76mmHG, sredni 45mmHG, powierzchnia ujscia 0,7 cm. Fala zwrotna 3+, strumien fali zwrotnej ekscentryczny, kieruje sie na przedni platek mitralny, wyraznie go przymykajac w fazie rozkurczu. ERO+ 40mm2: RV+59 ml/skurcz, PHT+285 ms, vena contracta 7mm Powiekszyla sie tez mas lewej komory - choc miesci sie w granicach normy. Lekarz poradzila by przed zajsciem w ciazy wykonac zabieg wymiany zastawki, gdyz jest 14% szans ze cos moze pojsc nie tak w czasie ciazy. Lecz stwierdziala tez ze warto poradzic sie innych lekarzy. Tak tez zamierzamy zrobic. Nie wiemy jednak na jakim poziomie jest kardiochirurgia w angli jezeli chodzi o takie zabiegi. Wiemy ze Polska jest na wysokim poziomie. Jednakze nie placimy juz podatkow w Polsce. Czy ktos wie ile moze kosztowac W polsce taki zabieg ale prywatnie. Czy moze bezpiecznie jest zrobic w uk. z serca dziekuje za wszelkie odpowiedzi czy porady.

Gość Ewa30zToF

Endriu, nie pomogę Wam w wyborze kraju, ale doradze żonie, by przed wymianą poprosiła lekrzy o zastawke biologiczną, przy której nie trzeba brać leków na rozrzedzenie krwi...Sama mam złożoną wadę serca, za sobą 3 operacje, niestety, z dzieckiem muszę czekac do czasu kolejnej.. Mam nadzieję, że w Anglii znajdziecie świetnych specjalistów. Polacy też są jednymi z najlepszych kardiochirurgów w Europie. Polecam ośrodki w Zabrzu, Krakowie, Warszawie-Aninie, Katowicach -Ochojcu. Sama zastawka kosztuje w Polsce kilkadziesiąt tysięcy złotych. Wiem, że operacje serca w Niemczech dla pacjentów z zagranicy to koszt kilkuset tysięcy euro.

Endriu, tutaj: http://forum.kardiolo.pl/temat8660.htm pisałam sporo na temat mojego przypadku. Moje wyniki przed operacją: P max 64 mmHg, średni 32 mmHg, Fala zwrotna trudna do oceny, strumien fali zwrotnej silnie ekscentryczny Gradienty miałam mniejsze a jestem już po operacji, więc chyba należy się poważnie zastanowić nad tym zabiegiem. Można go zrobić w kilku miejscach w Polsce, zresztą Ewa już sporo napisała. Jeśli w Katowicach, to mogę ewentualnie kogoś polecić. Gdybyś miał pytania, to chętnie odpowiem. Intryguje mnie tylko ta operacja w dzieciństwie. Skoro gradienty są takie wysokie to zakładam, że operacja nie dotyczyła wymiany zastawki i że funkcjonuje na własnej? Co do operacji w ramach NFZ: podatki nie mają absolutnie nic wspólnego z ubezpieczeniem społecznym/zdrowotnym. Na Waszym miejscu zadzwoniłabym do NFZ i potwierdziła, mają całkiem sprawną infolinię. Wydaje mi się (podkreślam słowo wydaje) że Wasze ubezpieczenie płacone w UK powinno być w stanie pokryć koszty leczenia w Polsce, tak samo jak Europejska Karta ubezpieczeniowa wydana osobie płacącej składki w Polsce uprawnia ją do leczenia się w całej UE.