Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bezpieczna aktywność fizyczna przy niedomykalności zastawki mitralnej

Gość chstr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Od małego jestem chory na niedomykalność zastawki mitralnej której nabawiłem się po przebytej szkarlatynie. Ostatnio zacząłem uczęszczać na siłownie i po dwóch tygodniach zauważyłem, że mi to nie służy. Wystąpił u mnie tępy ból w klatce piersiowej. Zaraz po tym zrobiłem UKG serca, wyniki były następujące: 1. Obraz zastawki aortalnej w normie. Średnica aorty: 33 (N: 20 - 37 mm) Rozwarcie płatków: 22 (N: 15 - 26 mm) Lewy przedsionek: 28 (N: M - 19 - 40 mm, K - 19 - 37 mm) 2. Obraz zastawki mitralnej w normie. Płatki MV nie wypadają. 3. Prawa komora: 15 (N: 8 - 26 mm) 4. Lewa komora EDD: 56 (N: 35 - 57 mm) ESD: 40 (N: 27 - 37mm) 5. Grubość tylnej ściany: 9 (N: 6 - 11 mm) 6. Grubość przegrody: 8 (N: 6 - 11 mm) 7. Kurczliwość lewej komory w normie EF - 67% DOPPLER Zastawka mitralna (N: 0,6 - 1,3 m/s) V max fala - 0,6 m/s fala zwrotna o zasięgu I stopnia Zastawka aortalna (N: 1,0 - 1,7 m/s) V max - 1,2 m/s Zastawka trójdzielna (N: 0,3 - 0,7 m/s) V max - 0,5 m/s Bez płynu w worku osierdziowym. Płatki MV nie wypadają. Wiek: 26 lat Waga: 78 kg Wzrost: 190 cm Kardiolog który przeprowadził echo serca zalecił mi abym odpuścił sobie siłownie i poszedł na basen. Problem jest w tym, że nie potrafię pływać. Czym mógłbym zastąpić pływanie? Zależy mi, aby rozwinąć mięśnie górnej partii tłowia (klatka piersiowa, brzuch, plecy, ręce). Mam dużo samozaparcia i wolnego czasu, więc proszę o propozycje. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam. chstr

Skoro masz dużo samozaparcia, to zapisz się na kurs pływania na basenie, praktycznie na każdym krytym takie coś organizują. Faktycznie pływanie jest najlepszą opcją i górę w miarę upływu czasu rozwiniesz, dodatkowo będzie to miało najlepszy wpływ na kondycję, samopoczucie i stan serca, zwiększysz dotlenienie organizmu....no generalnie same plusy. Zachęcam, na naukę pływania nie jest za późno.