Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy przy obniżeniu odcinka ST T

Gość kasja2112

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kasja2112

Mam lat 22, próba wysiłkowa, maksymalne MET 4.59. Badanie trwało niecałe 3 minuty ze względu na skurcze komorowe i zawroty głowy z nim związane. We wnioskach lekarz pisze: ST-T maksymalne obniżenie do ok 1mm, 2 pojedyńcze EV odczuwane przez chorą z zawrotami głowy. Czytam wszystko i w necie pisze, że obniżenie tego odcinka oznacza niedokrwienie serca, a przyczynami niedokrwienia jest zazwyczaj blaszka miażdżycowa. Ale przecież ja mam dobry cholesterol inne wyniki również, skad u mnie takie coś? A poza tym czy możliwe jest że obniżenie tego odcinka może być większe ale tego nie stwierdzono bo badanie trwało za krótko??

Witam, Proponuję wykonanie holtera dla zdiagnozowania zaburzeń rytmu. 2 ekstrasystolie komorowe podczas wysiłku nie stanowią istotnego zagrożenia. Zmiany ST u młodej kobiety są prawdopodobnie niezależne od niedokrwienia. Warto również wykonać echo serca, żeby sprawdzić, czy zastawka mitralna jest prawidłowa. Może Pani mieć wypadanie płatka zastawki mitralnej (dwudzielnej), co niekiedy daje obniżenia odcinka ST