Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podniesienie ciśnienia na skutek stresu

Gość Jakub91

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jakub91

Witam. Mój przypadek jest taki. Czy choruje na nadciśnienie nie wiem, lekarz dokładnie tego nie stwierdził ponieważ moje wyniki są 130-140/90 choć ostatnio bardzo często 120/80 - czytaj książkowe. Lekarz kazał mierzyć i mam co 3 miesięczną kontrole w tej sprawie. Mam 20 lat, i w tym roku zdaje Mature, ostatnio moje ciśnienie znacznie się podoniosło, czy to może być własnie wywołane stresem związanym z maturami ? Nie ma co się oszukiwać ale boje się matur chyba jak każdy, pierwszy raz kiedy mi tak podskoczyło to było wczoraj po południu wynik pierwszy miałem aż 180/100 drugi po 30 mintuach miałem 160/100. Czułem się dobrze, ani głowa mnie nie bolała, ogolnei dobrze się czułem. Ciśnienie mierze sobie ciśnieniomierzem manualnym tym na słuchawke lekarską. Dziś sytuacja podobna ciśnienie po południu 170/90, a wieczorem mierzyłem chyba koło 23 no spadło bo było 150/90 ale to i tak niby wysokie. Czym to może być spowodowane, czy to stres przed matura (nigdy takich wysokich wartości nie miałem), boje się żebym przy zdawaniu tego ustnego egzaminu nie zemdlał czy coś z powodu takich wysokich wartości tego ciśnienia. Na Nadciśnienie nie biore żadnych lekarstw. Co mam robić ? Bo jestem przerażony tymi wynikami. Pozdrawiam

Stres jak najbardziej wpływa na podniesienie ciśnienia. Wydziela się adrenalina, która z kolei pobudza układ współczulny. Kup sobie ziołowe leki uspokajające, albo melisę w herbatce. Jeśli to jest stres to powinno pomóc. Ale na wszelki wypadek mierz ciśnienie jak dotychczas już nawet po maturze, ponieważ może to być początek nadciśnienia.

Ja bym kontrolowała to ciśnienie. Stres jak najbardziej mógł tak wpłynąć, także jeszcze nie ma co panikować, ale za jakiś czas sobie sprawdź i tyle. Możesz też, mi na przykład bardzo pomaga, jak jestem w ciągłym stresie, w sensie egzamin, praca, facet - vitabox. Zawiera on zestaw witamin i minerałów, mi szczególnie pomaga magnez bo dobrze działa na stres i obniża ciśnienie krwi. Kwas foliowy też jest dobry i cynk.

Gość Jakub91

Ciśnienie nadal nie spadło, kontroluje je 3 razy dziennie i niestety nie spada poniżej 150/90. Być może tak jest ponieważ kładę się spać koło 3-4 a wstaje 8-9 nie chcę tracić czasu, chce jak najlepiej się przygotować do egzaminu. Kawy nie pijam zazwyczaj. Oprócz tego że mam wysokie to ciśnienie nic mnie nie boli, nic mi nie dolega. Jedynie takie poczucie strachu ale to chyba każdy ma przed ważnym wydarzeniem, spotkaniem, egzaminem.