Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Częstoskurcz nadkomorowy przy arytmii komorowej

Gość Ikusia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ikusia

Witam Mam arytmię komorową (dodatkowe skurcze ok. 20 000 razem z pobudzeniami gromadnymi) ostatnio pojawiły się też częstoskurcze i na EKG zapisał się częstoskurcz nadkomorowy. Czy te arytmie mogą być objawem jakiejś choroby, która np dopiero się rozwija? Niby miałam wszystkie badania i jak na razie nic bardzo rzucającego się w oczy nie pokazały...

To wszystko zależy... Miałam arytmię komorową (chyba z 70tyś na dobę, bo po każdym normalnym uderzeniu było dodatkowe komorowe, albo i dwa dodatkowe, i tak non stop) i czasem pojawiały się napadowe częstoskurcze nadkomorowe (kilkanaście łupnięć które czułam). U mnie zrobiono ablację tych komorówek i nie mam ich wcale (ponad rok). Były one ponoć niegroźne (na podstawie wysiłkowego, ukg i holtera). Częstoskurcze pojawiają się u mnie teraz codziennie, ale po badaniach też na razie nie wynika, żeby szkodziły sercu. Muszę po prostu kontrolować i uważać na wszystko, co może spowodować rozwój zaburzeń. Twój przypadek musi ocenić lekarz. Chyba może być z tym różnie. Może to być tak *uroda* niegroźna do późnej starości a może też się uzłośliwić albo od początku być zagrażająca. Chyba trudno jednoznacznie powiedzieć. Nawet lekarze pewnie nie powiedzą nic na 100%, jak to w medycynie.