Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dieta i praca po stentach

Gość andrzej

Rekomendowane odpowiedzi

hej ze stentami mozna a nawet trzeba zyc normalnie, jezeli tylko stan zdrowia na to pozwala. co do diety, to nalezy uwazac, tzn nie jesc tlusto przede wszystkim, a to ze wzgledu na cholesterol, bo to on jest jedna z przyczyn zapychania sie zyl. co do pracy fizycznej to tak jak pisalam, jezeli stan zdrowia na to pozwlala to oczywiscie wykonywac. nie przesadzony wysilek fizyczny jest dobry dla serca. mam nadzieje ze satysfakcjonuje cie ta odpowiedz pozdrawiam

Błędnie postawione pytanie. Stenty nie wpływają na długość życia bezpośrednio. Tak jakbyś spytała *ile można żyć z plombami w zębach*. One ci pozwalają funkcjonować. Jak będziesz utzrymywać higienę - żywieniową , brać leki i ćwiczyć a miażdżyca, która spowodowała zwężenia, które lekarze musieli rozszeżyć stentami - nie objęła wielkiego obszaru i możesz ją utrzymać w obecnym stanie - no to możesz żyć na prawdę długo. Ale nikt na świecie nie powie ile - bo to zależy od zbyt wielu czynników. Nie ma udokumentowanych sposobów na pozbycie się płytek miażdzycowych - niestety chorobę niedokrwienną można tylko utrzymać żeby nie rozwijała się dalej - to już walka ze sobą i przyzwyczajeniami do końca życia.Wielu ludzi tak żyje, i się udaje.

Jestem 23 lata po rozległym zawale przedniej ściany serca. Zyłam normalnie jak zdrowy człowiek (oprócz przyjmowania leków). Od 3 lat mam założone 2 stenty, bo 3 tętnica była martwa niestety. W tamtych latach nie było takiej techniki jak teraz. Zyję normalnie, zupelnie normalnie W domu robię wszystko (mam duży dom i ogród), z dietą byłam na bakier, jak trzeba wypić to wypiję. Przewaznie wino. Nie palę od zawału. Każdy wie jak się czuje, ja też i wiem na co i kiedy mogę sobie pozwolić. Jak się żle czuję, to się kladę i leżę i byle do rzodu.