Gość andrzej Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2005 24 tego miesiaca mam zalozone stenty. mieszkam w chicago i nie zabardzo dogadalem sie z lekarzami w szczegolach.mam pare pytan 1. czy stosowac diete 2.czy praca fizyczna jest mozliwa 3. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość magda Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2005 hej ze stentami mozna a nawet trzeba zyc normalnie, jezeli tylko stan zdrowia na to pozwala. co do diety, to nalezy uwazac, tzn nie jesc tlusto przede wszystkim, a to ze wzgledu na cholesterol, bo to on jest jedna z przyczyn zapychania sie zyl. co do pracy fizycznej to tak jak pisalam, jezeli stan zdrowia na to pozwlala to oczywiscie wykonywac. nie przesadzony wysilek fizyczny jest dobry dla serca. mam nadzieje ze satysfakcjonuje cie ta odpowiedz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość andrzej Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2005 serdeczne dzieki pozdrawiam i zycze najlepszego Cytuj Odnośnik do komentarza
Nickeypl Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Witam wszystkich ja mam takie pytanie moja mama ma 46 lat i jest po ciężkim zawale ma wstawione 2 albo 3 stenty bierze leki już do końca życia dobrze sie odżywia ale często sie denerwuje :(...Czy ktoś wie ile można żyć ze stentami? bedzie wdzięczny za wszelkie informacje POZDRAWIAM! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość YoYo Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Błędnie postawione pytanie. Stenty nie wpływają na długość życia bezpośrednio. Tak jakbyś spytała *ile można żyć z plombami w zębach*. One ci pozwalają funkcjonować. Jak będziesz utzrymywać higienę - żywieniową , brać leki i ćwiczyć a miażdżyca, która spowodowała zwężenia, które lekarze musieli rozszeżyć stentami - nie objęła wielkiego obszaru i możesz ją utrzymać w obecnym stanie - no to możesz żyć na prawdę długo. Ale nikt na świecie nie powie ile - bo to zależy od zbyt wielu czynników. Nie ma udokumentowanych sposobów na pozbycie się płytek miażdzycowych - niestety chorobę niedokrwienną można tylko utrzymać żeby nie rozwijała się dalej - to już walka ze sobą i przyzwyczajeniami do końca życia.Wielu ludzi tak żyje, i się udaje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Bolo Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Nie do końca tak.... Stenty to ciało obce i to one przede wszystkim są narażone na zaczopowanie. Stąd konieczność przyjmowania do konca życia leków typu Plavix i Acard. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość axxxa Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Mam 2 stenty od 11 lat zamulają sie wymiana nie jest możliwa ,bąbelkowanie nic nie da ,bajpas chyba że wytrzyma serce,trzeba zyć z tym .Technika idzie do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość juszy Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Witam ; wczoraj [07.12.2011 ] wyszedłem ze szpitala po wstawieniu stentu . Kolega z sali miał zatkany stent wstawiony 11 lat wcześniej , jest aktywny zawodowo , dieta , wiek 46 .Wnioski ?? POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Anik Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Jestem 23 lata po rozległym zawale przedniej ściany serca. Zyłam normalnie jak zdrowy człowiek (oprócz przyjmowania leków). Od 3 lat mam założone 2 stenty, bo 3 tętnica była martwa niestety. W tamtych latach nie było takiej techniki jak teraz. Zyję normalnie, zupelnie normalnie W domu robię wszystko (mam duży dom i ogród), z dietą byłam na bakier, jak trzeba wypić to wypiję. Przewaznie wino. Nie palę od zawału. Każdy wie jak się czuje, ja też i wiem na co i kiedy mogę sobie pozwolić. Jak się żle czuję, to się kladę i leżę i byle do rzodu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Claudia51 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Anik a nie miales problemow ze stentami tzn czy sie Tobie nie zapychaja? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi