Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nasilający się ból przy półpaścu

Gość arek

Rekomendowane odpowiedzi

Półpasiec u starszej osoby stwierdzony przez dermatologa, rozległa wysypka na wewnętrznej stronie lewej ręki. Wysypka praktycznie niknie z dnia na dzień, lecz ból się nasila. Ból jest stały, z napadowymi kilkusekundowymi atakami. Większość leków przeciwbólowych (jakie pacjent może przyjmować) nie działa. Jak można jeszcze złagodzić ból?

Właśnie moja koleżanka na to choruje.Sześć dni brała jakieś leki przeciwbólowe i przeciwzapalne.A teraz lekarz jej powiedział,że ma się tylko grzać.Chodzi owinięta w pasie szalem i w kamizelce.Na dwór nie wychodzi.W książce ojca Klimuszki jest taka recepta na mieszankę ziołową na półpasiec:Wszystkie zioła po 50 g.--kwiat wiązówki błotnej,kwiat bzu czarnego,kwiat nagietka,kora wierzby,kora dębu,korzeń arcydzięgla,korzeń kozłka,kłącze pięciornika,liść szałwii.Pić 3x dziennie ,20 minut przed jedzeniem.Łyżkę parzyć w szkl. wrzątku.Pod przykryciem niech naciągnie 20 min.

Jeszcze ten Klimuszko pisze,że po zniknęciu wysypki co drugi dzień kąpiele 15 minut.Siedem łyżek mieszanki ziół zalać 2 litrami wody i gotowac 5 minut..Przecedzić do wanny do kąpieli.Ta mieszanka ziołowa to:--1].ziele macierzanki, 2].kwiat nagietka, 3]. koszyczki arniki, 4]. kwiat wiązówki, 5]. nasiona kozieradki sproszkowane.Wszystkie składniki po 200g.

Dzieki za podpowiedź. Zastanawiam sie tylko czy te wywary nie leczą tylko typowych objawów półpaśca, tylko takich jak wysypka. Ale spróbuję Czy zmrażanie zagojonych miejsc w których pozostał ból neuralgiczny zmrażaczem do urazów (w celu uśmierzenia bólu) jest bezpieczne?

Właśnie przeszłam nierozpoznany przez lekarza półpasiec. Ból był nie do zniesienia - prawy bark, miejsce nad łopatką, ból promieniował od łokcia do szyi.. Lekarz uśmiechnął się i powiedział, ze to nic takiego. Nie dostałam jakichkolwiek leków przeciwbólowych, maści ani wskazówek.Przez pół roku przez to, ze lekarz nie rozpoznał choroby zrobiłam wiele błędów: rozgrzewałam maściami miejsce bolące - a to błąd, powinnam chłodzić. Na internecie znalazłam poradę, ze na bolące miejsca przy półpaścu przykładać zimno, lód (owinięty w folię)- nie wierzyłam a przechodził ból rzeczywiście. Kolejny błąd- wystawiałam (lato) chore miejsce- na słońce, żeby rozgrzać . Przez to- miałam silne nawroty choroby i pojawiały się potworne bóle głowy, oczu i uszu. Okazało sie, że nie wolno ani przegrzewać organizmu ani chłodzić, unikać słońca. Zaczęłam brać wit.B1, kwas foliowy i wit.C w kropelkach - przypadek to był ale jak przejrzałam internet-porady, był to przypadek trafiony. Ponieważ ból wchodził aż na klatkę piersiową brałam krople walerianowe, po których odczuwałam ulgę.Przypadek ale w zestawie ziół Klimuszki na półpasiec tez proponowana jest min. waleriana.Po pół roku jak mi ulżyło - lekarza nagle oświeciło i stwierdził, ze przebyłam agresywny półpasiec i żebym poczytała sobie o nim...gdzieś tam... Kiedy powiedziałam, ze z ucha wypływa brązowa maź - stwierdził, że jestem już po zapaleniu ucha również. Mój brat podsumował, że mój lekarz powinien zmienić sobie zawód na koronera - Umie stawiać diagnozy już po przebytej chorobie...a mogło skończyć się tragicznie w moim wieku.

Dopiszę do powyższej mojej wypowiedzi, że w pierwszym rozpoznaniu na samym początku nierozpoznanego półpaśca lekarz przepisał mi Pimafucort, który kompletnie mi nie pomagał. Nie mogłam poradzić sobie ze swędzeniem i po zerwaniu strupków - nawet krwawiły więc powstrzymywałam się od drapania. Ślady po krostach mam do dziś i wygląda to bardzo brzydko - ciemne plamy pod skórą. W czasie tych 5 miesięcy męczarni byłam u lekarza w przychodni kilka razy- 4-5 i u 3 specjalistów, 2 prześwietlenia RTG pleców i szyi,kilka pobrań krwi bo robiłam w międzyczasie inne badania szukając przyczyny tak złego stanu zdrowia.I nikt nie rozpoznał agresywnego półpaśca.

Gość tonormalne

To normalne niestety, ta choroba jest okropna ale trzeba ją przeżyć nie ma lekarstwa tylko środki łagodzące, zapoznaj się z http://www.zdrowyportal.org/1063/polpasiec-przyczyny-objawy-leczenie/ może znajdziesz ciekawe informacje na ten temat