Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rokowania przy guzie mózgu po operacji

Gość kasiunia2461

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kasiunia2461

Witam, Mój przyjaciel ma raka mózgu(nowotwór).Przeszedł już poważną operację.Chciałabym wiedzieć czy jeśli ma on radioterapie i chemioterapie to czy jest możliwość,że go wyleczą?Czy tylko przedłużają mu życie?I czy w jego przypadku może być potrzebny przeszczep?Czy nie da się już nic zrobić?Nie wiem dokładnie,w którym stadium jest ta choroba.

Gość ania05

Ale przeszczep czego ?Mózgu ?Niestety jeszcze tego nie robią .A rak mózgu tak jak każdy jest uleczalny tylko zależy jak jest zaawansowany i w jakim stopniu uszkodzony jest mózg po operacji .Plusem wydaje się to że wogóle dało się coś usunąć bo najgorzej jak jest nieoperacyjny .Radio i chemioterapia jest uzupełnieniem leczenia i daj Bóg żeby wszystko dobrze sie skończyło .

Gość ania05

A co do pojęcia przedłużenia życia to każdy dzień dla chorego jest darem więc nie traktuj tego zbyt poważnie i w kategorii tylko przedłużenia życia .Można być całkowicie zdrowym i wpaść pod samochód .Albo dostac udaru i leżeć do końca życia w łóżku ,a można mieć raka i żyć normalnie przez wiele wiele lat .

Kasiuniu,każdy przypadek guza mózgu jest inny.Mój siostrzeniec miał wielkiego guza na 7 cm i po operacji 6 lat żyje,pracuje i wszystko jest dobrzeTeż miał radioterapię..Żadnych uszkodzeń układu nerwowego po operacjiT.Tak to jest ,że jedden może miec szczęście,a drugi nie.Nie ma co gdybać.Czasem ludzie zyja wiele lat, więc może i tak być.

Nadzieja w terapii genowej, dzięki której będzie można zablokować dzielące się komórki nowotworowe i unicestwić guz. Warto zastanowić się nad zbankowaniem DNA z tkanki nowotworowej, bo jak wiadomo nowotwór się zmienia a posiadanie próbki no zbankowanej przed chorobą, w trakcie lub po leczeniu będzie dobrym odniesieniem do określenia stanu chorego, *zachowania* nowotworu i jego leczenia.W niedługim czasie naukowcy mają nadzieję dzieki własnie terapii genowej na przewidywanie czasu wystąpienia przerzutu i odpowiednie działanie antyprzerzutowe. Wiele się dzieje w genetyce, a mózg jest trudną strefą do manipulacji chirurgicznej,wiec miejmy nadzieję, że terapia genowa odnajdzie tu swoje zastosowanie.

Witam. Ponad trzy miesiące temu miałam operację guza mózgu. Neurologicznie czuje sie całkiem dobrze. Okazało sie, że to nowotwór złośliwy. Aktualnie zakończyłam radioterapię i czekam na badania, które wykażą jakie są efekty tego leczenia. Jestem dobrej myśli i wiem, że nowotwór to nie koniec świata. Można z tym żyć wiele lat. Wiem, że każdy przypadek jest inny ale nie można się poddawać i tracić nadziei. Pozdrawiam

Gość gosc manka

Ja mam tatę chorego na raka mózgu dokładnie glibomastiomia 4 i żyje I walczy rok już jest sparaliżowany od dwóch miesięcy teraz po rehabilitacji zaczyna powoli ruszać ręką i noga więc jest bardzo duża szansa ze b endzie chodził każdy przypadek i czlowiek jest inny więc niema co Gdybac trzeba walczyć ja wierzę Ty też uwierz w siebie